Mijloacele de transport în comun din Iaşi vor circula doar la anumite intervale orare

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că în şedinţa de pe 17 martie a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate măsuri care vizează restrângerii activităţii de transport public local.

Potrivit primarului Iaşiului, între orele 05.00 şi 08.00 activitatea de transport public local va funcţiona în regim normal, pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în zona industrială transportul public local de călători va fi asigurat tramvaiul de pe traseul 5 în intervalul orar 13.00 şi 18.00, între orele 8.00 şi 15.30 tot parcul auto şi de tramvaie se retrage în garaj. Excepţie va face tramvaiul de pe traseul 5 în intervalul orar 13.00 şi 18.00. Activitatea transportului public se va relua de la ora  15.30 şi până la 18.00. Între orele 18.00 şi 21.00 tot tot parcul auto şi de tramvaie se retrage în garaj sau depou, urmând ca activitatea să fie reluată între orele 21.00 şi 22.45, însă la 25% din capacitate.

Primarul Mihai Chirica a informat totodată că pentru parcările de pe raza municipiului reşedinţă acordă cu titlu gratuit 20 de permise de parcare liberă personalului medical implicat în activitatea de combatere a infecţiei cu coronavirus, cinci dintre acestea fiind pentru Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi 15 pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

O altă măsură luată în CLSU care vizează evitarea infectării cu noul coronavirus, municipalitatea a dispus ca începând cu data de 17 martie cele 75 persoane cazate în Centrul de Recuperare şi Integrare Socială C. A. Rosetti, şi alte 18 din Centrul Rezidenţial Bucuria să fie autoizolate pe o perioadă de 30 zile, masa fiind asigurată prin Cantina de Ajutor Social şi firme de catering.

“Sumele vor fi alocate din bugetul local al Municipiului Iaşi. Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi va ţine evidenţa separată a acestor cheltuieli, în vederea solicitării decontării de la Ministerul Sănătăţii. Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi vor asigura implementarea acestor măsuri. Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi va achiziţiona încă 500 de kilograme de tifon pentru confecţionarea de măşti, precum şi stocuri de substanţe dezinfectante pe bază de hipoclorit. Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, SC Salubris SA, SC Compania de Transport Public SA, Direcţia de Exploatare a Patrimoniului şi SC EcoPiaţa SA vor lua măsuri de asigurare a stocurilor de substanţe dezinfectante, câte 1.000 de litri fiecare”, a precizat primarul Chirica în informarea de presă.

De asemenea, toate asociaţiile de proprietari şi locatari vor aplica zilnic măsurile de dezinfectare a zonelor de acces în imobile cu substanţe dezinfectante pe bază de clor. Poliţia Locală Iaşi va monitoriza activitatea din complexurile comerciale din Iaşi în vederea semnalării eventualelor aglomerări, pentru a putea lua o decizie ulterioară.

“Am intrat într-o nouă etapă a efortului comun de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, continuăm măsurile luate deja şi venim cu decizii suplimentare. Unele măsuri sunt nepopulare, dar trebuie să luăm decizii curajoase şi să le aplicăm cu fermitate. Sunt categorii sociale mai vulnerabile la infectare şi mă gândesc în mod deosebit la acestea. Nu vom renunţa la acordarea de facilităţi, dar fac apel public la persoanele în vârstă să evite aglomeraţiile atât în mijloacele de transport în comun, cât şi în alte spaţii închise. Cu toţii trebuie să fim responsabili şi să ascultăm recomandările specialiştilor şi ale autorităţilor statului”, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES