Cea mai recentă întâlnire a comunității OSC-Administrație, de pe data de 16 iunie, a găzduit o discuție asupra importanței implementării de sisteme care să asigure securitatea datelor procesate.
Invitații ediției au fost Lucian Ungureanu – Cloud Business Group Lead, Microsoft, Adrian Iurcan – CEO, Biocomp și Mihai Rotariu – Manager Direcția Comunicare, Media și Marketing, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, iar discuția a fost moderată de Conf. Univ. Dr. Mihai Bogdan Petrișor.
Mihai Rotariu, Manager Direcția Comunicare, Media și Marketing în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică a adus în discuție importanța educației digitale și a securității cibernetice pentru evoluția procesului de digitalizare, inclusiv în spațiul public.
Acesta a menționat contextul pandemic din ultimii doi ani și importanța acestuia în digitalizarea activităților din sfere diverse precum muncă, cumpărături, servicii publice și multe altele. Având în vedere volumul ridicat al conexiunilor online, Mihai Rotariu a subliniat importanța cunoașterii riscurilor, dintre care cel mai important fiind infracționalitatea cibernetică.
De asemenea, acesta a apreciat importanța practicării unei igiene și rutine de securitate cibernetică, considerând, totodată, că acest aspect este vital și mai important decât orice soluție de securitate.
„Site-ul sigurantaonline.ro oferă un instrument ideal pentru educația digitală a utilizatorilor, cu quiz-uri și materiale de informare utile pentru a putea întâmpina cele mai pregnante amenințări din mediul online. Totodată, DNSC pune la dispoziție pe diferite canale de comunicare precum site, canalul de Youtube sau alte conturi de social media, informații pentru siguranța în mediul online a tuturor tipurilor de utilizatori, indiferent de nivelul de pregătire.” Sunt câteva dintre resursele de informare pe care Mihai Rotariu le-a adus în discuție în cadrul întâlnirii.
Dintre recomandările esențiale pentru angajați menționate de către Mihai Rotariu regăsim: folosirea doar dispozitivelor și software furnizate de companie; folosirea parolelor puternice; interzicerea altor persoane, inclusiv familiei, să acceseze dispozitivele de lucru; atenția la accesarea linkurilor din emailuri, mai ales cele nesolicitate.