Declara deputatul PSD Valeriu Stefan Zgonea , intr-un interviu acordat in exclusivitate portalului www.Administratie.ro.

– Ca membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, care considerati ca au fost cele mai importante proiecte legislative in domeniul administratiei publice finalizate in anul 2005?

– Fara indoiala, activitatea Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a fost una foarte intensa. S-au dezbatut numeroase proiecte de legi si propuneri legislative. Printre acestea, programul legislativ prioritar pentru integrarea Romaniei in Uniunea europeana (modificarea Legii nr. 171/1997 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national). De asemenea, am avizat proiecte de legi necesare pentru ajutorarea victimelor calamitatilor naturale, respectiv masuri pentru construirea sau reabilitarea caselor de locuit din zonele afectate de inundatii in 2005. De asemenea, am dezbatut propunerile legislative pentru modificarea Legii nr. 215/2001 a adminstratiei publice locale.

– Care considerati ca sunt urmatoarele modificari primordiale ce trebuie aduse legislatiei privind administratia publica?

– Este dificil de precizat in acest moment. Noi, politicienii romani, avem tendinta de a modifica legislatia, in general, ori de cate ori venim la guvernare. In acest domeniu nu exista reglementari europene, dar o practica europeana exista: depolitizarea administratiei! Ultimele modificari aduse Legii nr. 215/2001 a administratei publice s-au realizat cu acordul tuturor partidelor politice, desi, in opinia mea, multe dintre articolele modificate nu corespund unei viziuni social