chitic_dragos.jpgPrimarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a prezentat, într-o conferinţă de presă, patru doleanţe majore ale mediului de afaceri local şi care ar trebuie implementate până în anul 2020 – reducerea fiscalităţii locale, dezvoltarea infrastructurii rutiere, forţă de muncă specializată şi dezvoltarea unui parc industrial. Dragoş Chitic a precizat că proiectele au rezultat în urma discuţiei cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Astfel, o fiscalitate redusă este una dintre solicitările oamenilor de afaceri din municipiu. ‘Am anticipat această fiscalitate prietenoasă încă de anul trecut, atunci când am propus ca taxele şi impozitele pe anul în curs să nu fie majorate. Ele sunt doar în corelare cu prevederile codului fiscal. Ba chiar aş putea spune că au scăzut taxele la persoanele juridice de la 1,5 la 1,3 la sută din valoarea impozabilă’, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Acesta a adăugat că mediul de afaceri a ridicat şi problema lipsei unei infrastructuri rutiere care să lege municipiul Piatra Neamţ de principalele căi rutiere. „Oamenii de afaceri au solicitat drum expres între Piatra Neamţ şi Bacău, dar şi autrostrada Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş. Sunt probleme care nu pot fi rezolvate neapărat de primar ci împreună cu echipa şi cu parlamentarii”, a spus Dragoş Chitic.

Nevoia forţei de muncă specializată a fost o altă solicitare a oamenilor de afaceri. Pentru rezolvarea acestei probleme, primarul Dragoş Chitic a declarat că va susţine, în cadrul unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Camera de Comerţ şi Industrie, sistemul de învăţământ profesional-dual.

De asemenea, dezvoltarea unui parc industrial este o altă cerere a mediului de afacere din Piatra Neamţ. „Se impune un parc industrial tehnologic ca o nevoie neapărată pentru următoare perioadă. Specialiştii ne-au spus că pentru un astfel de parc este nevoie de minin 20 de hectare iar Piatra Neamţ nu are o astfel de suprafaţă. De aceea este nevoie de un parteneriat cu Consiliul Judeţean şi o parte din localităţile zonei metropolitane iar din analiza făcută a rezultat că cea mai bună alegere este platforma de la Săvineşti unde sunt 70 hectare de teren libere. Proprietarul terenului are disponibilitatea de a intra într-un parteneriat şi vom discuta cu el despre următorii paşi ce trebuie făcuţi”, a mai spus Dragoş Chitic. AGERPRES