Medicii satmareni cer sprijinul prefectului pentru a-si cumpara cabinetele medicale

O parte a medicilor satmareni au avut o intalnire cu prefectul Radu Bud, in cadrul careia i-au prezentat problemele cu care se confrunta incercand ca-si cumpere cabinetele medicale in care profeseaza.
Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) i-au prezentat prefectului cazurile medicilor din 14 localitati din judet care au solicitat vanzarea cabinetelor in care-si desfasoara activitatea, dar ori nu au primit nici un raspuns ori li s-a transmis ca nu exista intentia consilierilor locali de a vinde acele spatii, in aproape toate cazurile invocandu-se faptul ca sunt in domeniul public si ca atare nu pot fi instrainate.

Doctorul Calin Bumbulut, presedintele AMF, considera ca este vorba de lipsa de interes sau reaua-vointa a primarilor sau consilierilor locali fata de aceasta problema importanta pentru medici. Potrivit documentelor incluse in dosarul pe care presedintele AMF l-a predat prefectului, consilierii locali din comunele Hodod, Capleni, Culciu, Botiz, Bogdand, Beltiug, Viile Satu Mare, Turt si Livada au decis sa nu vanda spatiile in care functioneaza cabinetele medicilor de familie, in timp ce primarii din comunele Socond, Ciumesti, Orasu Nou, Vama si Supur nu au oferit in termenul prevazut de lege, unii nici dupa trei luni, un raspuns la cererile depuse de medici.

Totodata s-a discutat si despre situatia in care functioneaza Centrul de Diagnostic si Tratament si Policlinica stomatologica din municipiul Satu Mare. Desi medicii care au cabinete in cele doua imobile ar dori sa le cumpere in baza legislatiei in vigoare, lucrurile sunt departe de a fi clarificate. In cazul policlinicii, vanzarea cabinetelor este blocata pentru ca nu a fost numita de catre Consiliul Judetean, proprietarul cladirii, persoana care sa conduca comisia care va proceda la vanzare. In privinta cladirii Centrului de Diagnostic si Tratament, situatia este mai complicata in sensul ca proprietar este Consiliul Municipal Satu Mare, insa vanzarea a fost demarata anul trecut de Consiliul Judetean, care nu are nici o calitate. Initial ar trebui urmata procedura de scoatere a imobilului din domeniul public si trecerea in domeniul privat si abia dupa aceea se poate discuta despre vanzarea cabinetelor.

Prefectul Radu Bud a fost de parere ca problemele invocate de reprezentantii medicilor satmareni pot fi solutionate prin constientizarea primarilor si consilierilor locali asupra responsabilitatilor ce le revin in sustinerea activitatii din sectorul asistentei medicale, cu impact direct asupra cetatenilor.