simirad_constantin_.jpgPresedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a anuntat miercuri ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a alocat fondurile necesare inceperii lucrarilor de reabilitare si modernizare a drumului judetean care leaga Iasiul de Botosani.

Simirad a declarat ca proiectul, in valoare de 77,6 milioane de lei, vizeaza reabilitarea si modernizarea unui tronson in lungime de 38,34 kilometri de drum, care strabate localitatile Tiganasi, Vladeni, Sipote si Plugari din judetul Iasi, respectiv comuna botosaneana Flamanzi.

„Initial, proiectul a fost intocmit prost, motiv pentru care a trebuit sa il refacem, cu consecintele de rigoare, adica cu majorarea costurilor, astfel incat de la 2%, cat era initial contributia Consiliului Judetean, aceasta a ajuns la 10%. Suntem foarte multumiti pentru ca acest proiect a primit toate avizele de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, astfel incat putem incepe lucrarile”, a spus Simirad.

Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de licitatie a proiectului este 10 octombrie, deschiderea ofertelor va avea loc pe 10 noiembrie, iar pe 10 decembrie este prevazuta semnarea contractului cu firma castigatoare a licitatiei. Durata lucrarilor este estimata la 29 de luni, incepand de la data adjudecarii contractului de catre firma castigatoare. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Iasi, proiectul vizeaza, printre altele, realizarea unui sistem rutier modern si rezistent la inghet si dezghet, reabilitarea unui numar de 107 podete si realizarea a 12 podete noi, reabilitarea a cinci poduri si constructia a doua poduri noi, amenajari de treceri peste calea ferata si mai multe parcari.

Proiectul privind reabilitarea si modernizarea DJ 282, care face legatura intre judetul Iasi si judetul Botosani, este inclus in Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) privind imbunatatirea infrastructurii de transport local si regional, finantat de Uniunea Europeana. Pe langa acest proiect, Consiliul Judetean Iasi a mai depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est alte doua proiecte, finantate tot pe Axa 2, care vizeaza modernizarea si reabilitarea drumurilor care fac legatura intre judetul Iasi si judetul Suceava, respectiv intre judetul Iasi si judetul Vaslui. Valoarea totala a celor trei proiecte depuse de CJ Iasi se ridica la 57 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Proiectul de reabilitare a DJ 208, care face legatura intre judetele Iasi si Suceava, pe traseul Iugani (comuna Mircesti) – Halaucesti – Mogosesti Siret – Stolniceni Prajescu – Pascani – Valea Seaca – Lespezi – Tatarusi, in lungime de 39 de kilometri, este in valoare de 18.570.000 euro, in timp ce al treilea proiect, care prevede modernizarea si reabilitarea DJ 248, care leaga judetul Iasi cu judetul Vaslui, pe traseul Ciurea – Mogosesti Iasi – Grajduri – Scanteia, in lungime de 39,5 kilometri pe teritoriul judetului Iasi si de 8,7 kilometri pe teritoriul judetului Vaslui, este in valoare de 19.648.000 euro.