MCSI: Peste 170 de localități vor avea Internet broadband până la finele anului, prin proiectul Ro-Net

Mai mult de 170 de localități din mediul rural vor avea acces la Internet de bandă largă (broadband), până la sfârșitul acestui an, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat, marți, Lucian Șova, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în cadrul evenimentului de deschidere a cursului de securitate cibernetică, organizat de CERT-RO și AGERPRES.

“În mediul rural, din păcate, încă sunt multe “zone albe”. Ministerul nostru a reușit să deblocheze Ro-Net și deja se fac recepții în zonele rurale foarte sărace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicații specifice. Apreciem că, până la sfârșitul anului, deja două loturi, împreună cu concesionarul Telekom, vor fi recepționate. Vor fi peste 170 de localități recepționate din 780 și vor fi conectate la Internet de bandă largă, sub acest program finanțat cu fonduri europene. Se va asigura acces în cele mai izolate 780 de localități rurale din România”, a spus ministrul Comunicațiilor.

Oficialul a menționat, totodată, că, la momentul actual, există dezbateri la nivelul ministerului de resort cu privire la implementarea Directivei NIS.

“Avem în lucru la nivelul ministerului transpunerea Directivei NIS, care consacră la nivel european un cadru legal de apărare cibernetică și la nivelul României. Este o directivă care va întări, va consolida într-o manieră foarte exactă ceea ce va trebui să facă CERT-RO. Este un proiect la care noi ținem și nu vrem să aibă o conotație exclusiv civilă, fără să genereze vulnerabilități sau susceptibilități că ar pătrunde într-o manieră intruzivă în intimitatea utilizatorilor de Internet, dar, pe de altă parte, să-i și pregătească să creeze standarde, instrumente ca acest război care, practic, se duce în fiecare zi, să poată fi controlat și să putem genera răspunsuri pe măsura pericolelor la care suntem supuși. Suntem apărătorii intereselor utilizatorilor privați de servicii de IT&C, nicidecum agresorii lor”, a subliniat Lucian Șova.

Ro-Net este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice’.

Grație proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum și 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

CERT-RO organizează în perioada 22-24 august 2017, alături de AGERPRES, un curs de securitate cibernetică destinat jurnaliștilor. La acest eveniment participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu cazuri specifice și noțiuni legislative existente în România și la nivel internațional în domeniul securității cibernetice.

Cursul va conține elemente de securitate cibernetică din perspectiva atacatorului și a utilizatorilor, dar și măsuri de protecție și anonimizare. Obiectivul principal al cursului este creșterea gradului de conștientizare în rândul jurnaliștilor asupra atacurilor aferente spațiului cibernetic, precum și posibile direcții de protecție, facilitând informarea corectă a publicului.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO este o instituție publică, având ca atribuții prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente ce afectează infrastructurile cibernetice care asigură funcționalități de utilitate publică sau servicii ale societății informaționale. Fondată în anul 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățeni și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. AGERPRES