Mausoleele din judetul Vrancea vor fi reabilitate printr-un proiect de aproape sase milioane de euro din Programul Operational Regional 2007-2013.

Contractul de finantare a acestor obiective a fost semnat, miercuri, 3 iunie 2009, de presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si de secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu.

Cei doi au semnat si contractul de finantare a proiectului ‘Modernizare, extindere si dotare a Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Mihalceni’, in valoare de 3,2 milioane de lei. La semnarea contractelor au fost prezenti si parlamentarii PSD Miron Mitrea si Alin Trasculescu.

”Vrancea este un judet in care este istoria este la ea acasa, plecand de la Balada Miorita, trecand prin Unirea Principatelor Romane, prin Primul Razboi Mondial si era absolut normal sa ne gandim ca altarele eroilor neamului romanesc au nevoie de o atentie speciala, atat din partea guvernului, cat si din partea administratiei judetene”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan.

La randul sau, secretarul de stat Razvan Murgeanu a explicat ca proiectul referitor la mausolee va duce si la relansarea turistica a zonei Vrancea. ‘E o onoare sa semnez pentru un asemenea proiect. Este vorba de mausoleele neamului, ale celor care ne-au aparat. Este un proiect care cuprinde, practic, si relansarea turistica a acestei zone’, a afirmat secretarul de stat Razvan Murgeanu. El a precizat ca judetul Vrancea are cele mai multe proiecte depuse pentru finantare prin POR 2007-2013, Axa 3. ‘Vrancea este campion la partea sociala. Axa 3 sociala care are cu precadere proiecte sociale este destul de putin accesata, insa nu si de Vrancea. Este important pentru ca, in perioade ca acestea, pentru tara noastra importante sunt investitiile si nu doar in infrastructura, ci si in social. De aceea consider ca aceasta axa prioritara ar trebui mult mai bine asezata in temelii. Îmi doresc ca, in 2013, cand vom inchide acest program, Axa 3 sa aiba mai multe cerinte decat putem noi sa dam’, a precizat Razvan Murgeanu.

Proiectul de reabilitare a mausoleelor a fost depus spre finantare de Consiliul Judetean Vrancea din fondurile alocate prin Programul Operational Regional 2007-2013. Obiectivele specifice ale proiectului sunt restaurarea, reabilitarea si consolidarea mausoleelor din Focsani, Marasesti, Marasti si Soveja si a muzeelor din incinta prin lucrari desfasurate pe durata a 36 de luni si introducerea celor patru mausolee si a cinci monumente istorice care se afla pe traseul drumului de glorie al Armatei Romane in timpul Primului Razboi Mondial intr-un circuit turistic de interes regional, national si international.
In acest moment cele patru mausolee ridicate in judetul Vrancea in cinstea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial se afla intr-o stare fizica precara, necesitand reparatii importante. Mausoleul Marasesti a fost construit in urma propunerii facute la 8 iunie 1919 in Congresul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala, cat si ca proportii, fiind opera unor autori de prestigiu precum arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, pictorul Eduard Saulescu.

In mausoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romane – 1.926 de eroi nominalizati, 106 eroi necunoscuti depusi in 152 de cripte individuale, opt cripte comune cu 3.000 de eroi si 600 in osuarul central de sub sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, reinhumat aici in 29.08.1924. Mausoleul Marasti este amplasat in Campul istoric al Marastiului. Din initiativa unor ofiteri ai Armatei a-II-a romane, pentru glorificarea eroismului ostasilor romani cazuti pe aceste locuri, Societatea Marasti, la 10 iunie 1928, pune piatra de temelie a Mausoleului de la Marasti. Autorii mausoleului sunt arhitectul Pandele Serbanescu, inginerul Gavril Petrescu si sculptorul A. Bordenache.

Mausoleul Soveja este amplasat in satul Dragosloveni, comuna Soveja, pe un promontoriu de la malul stang al paraului Dobromina. Sobru si majestuos, mausoleul de la Soveja adaposteste ramasitele a 16.000 de eroi, iar osuarul adaposteste 2.000 de oseminte ce formeaza un paralelipiped in centrul acestuia, conferindu-i un aspect impresionant. Arhitectul care a condus lucrarile si a dat viata acestui proiect a fost George Cristinel, cel care a construit si mausoleul de la Marasesti.