Academicianul Solomon Marcus, dramaturgul Matei Vişniec, istoricul Andrei Muraru, actorul Teodor Corban, preotul Mihail Jar sunt câteva dintre personalităţile care au fost premiate sâmbătă seara în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment organizat de revista culturală Timpul şi desfăşurat pe scena Teatrului Vasile Alecsandri din Iaşi. Amfitrionul evenimentului a fost actorul Adrian Păduraru, iar în sală au fost prezente numeroase personalităţi din ţară, precum şi din Republica Moldova şi Cernăuţi.

”E o iniţiativă foarte curajoasă, pentru că angajează suprafeţe mari de interes, ceea ce e un lucru deosebit, în care sunt apreciate persoane de prim rang. Sunt zeci de nominalizări, ceea ce nu e puţin lucru. A fi nominalizat la o asemenea competiţie echivalează cu a lua şi premiu. Mă bucur că acest eveniment are loc la Iaşi, unde cred că e un loc privilegiat al Culturii, un loc cu tradiţii deosebite în tot ce are mai bun cultura românească”, a declarat jurnaliştilor Ion Caramitru.

Considerat a fi cel mai important autor dramatic al momentului, Matei Vişniec a fost premiat la categoria ”Diplomaţie Publică”. Cea mai mare parte a operei sale a văzut lumina tiparului în Franţa, iar piesele care îi poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. Nominalizarea a fost făcută pentru Festivalul ”Zilele Matei Vişniec”, ajuns în 2015 la ediţia a III-a.
Ieşeanul Teodor Corban a primit premiul Oamenii Timpului, la secţiunea ”Arte”. Cunoscut actor român de teatru şi film, Teodor Corban a fost nominalizat pentru rolurile principale din producţiile ‘Aferim!’ (regia Radu Jude, distins cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie) şi ‘Un etaj mai jos’ (regia Radu Muntean, selectat la Cannes la secţiunea ‘Un certain regard’).

”M-am bucurat că există o astfel de Gală, că cineva s-a gândit să îi roage pe cei mai buni să facă un pas în faţă, să le recunoască meritele profesionale. Cei care se ocupă de cultură, spirit, intelectualitatea, în general, este o zonă a societăţii puţin cam vitregită. M-am bucurat de acest premiu. Eu, ca actor, sunt marginalizat în tot ce se întâmplă în societate. Singurele mulţumiri ale actorului sunt aplauzele. Societatea nu are timp de artişti. Rarele întâmplări fericite sunt ca o mângâiere pe cap care vin la un moment dat în viaţa ta şi îţi dai seama că ceea ce ai făcut nu a fost în zadar”, a declarat pentru AGERPRES Teodor Corban.

Prorectorului Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Mihai Dimian, i-a fost acordat premiul Oamenii Timpului la categoria ”Educaţie şi cercetare”. Nominalizarea a fost făcută pentru iniţierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituţiei – ”Centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control”.

Istoricul Andrei Muraru a obţinut premiul Oamenii Timpului la secţiunea ”Memorie şi istorie”. Nominalizarea sa a fost făcută pentru coordonarea campaniei IICCMER ”Dosarul Torţionarilor”, care a produs în 2015 prima condamnare a unui fost comandant de închisoare comunistă de către o instanţă din România pentru crimele sale: Alexandru Vişinescu. Tot în 2015, a demarat procesul lui Ioan Ficior, colonel, fost comandant al coloniei de muncă Periprava.

La secţiunea ”Literatură”, premiul Oamenii Timpului a fost înmânat suceveanului Gheorghe Cîrstian. Nominalizarea pentru secţiunea ”Literatură” a fost făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart şi pentru excelentele rezultate obţinute de tinerii îndrumaţi la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de literatură.

Ioana-Maria Andrioaie, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr.T. Popa” Iaşi, este cea care a câştigat premiul la categoria ”Societate civilă”. Nominalizarea a fost făcută pentru implementarea proiectului ”Donează păr copilaşilor”, un concept iniţiat după un model britanic oferit de fundaţia Little Princess Trust. Campania s-a extins, până în prezent, în 24 de judeţe, respectiv 32 de oraşe din ţară.

La categoria ”Tinere valori” premiul Oamenii Timpului a revenit grupului de elevi de le Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Piatra Neamţ. Nominalizarea a fost făcută pentru câştigarea concursului Zayed Future Energy Prize 2015 din Abu Dhabi. Elevii, coordonaţi de profesorul Alexandru Iacob, au fost singurii premiaţi din Europa pentru un proiect de mediu.

Pediatrul ieşean Evelina Moraru a primit premiul la secţiunea ”Sănătate”. Nominalizarea acesteia a fost făcută pentru seminarul cu titlul ”Sănătate fără gluten”. La secţiunea ”Jurnalism”, premiul i-a revenit lui George Onofrei. Investiţia în cultura de lavandă a lui Vlad Alexandru Boboc din Huşi i-a adus nu doar beneficii materiale, ci şi premiul Oamenii Timpului la categoria ”Antreprenoriat”.
În cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Oamenii Timpului a fost înmânată o distincţie In Memoriam Adrian Rugină, muzicianul care a murit în incendiul din clubul Colectiv, încercând să salveze viaţa altor tineri.

Paula Alexandra Gâtu, din Bălţi, care la cei 16 ani ai săi este campioană mondială la şah, a primit unul dintre cele cinci premii speciale ale Galei Oamenii Timpului. Premii speciale au primit şi academicianul Solomon Marcus, preotul Mihai Jar, din Cernăuţi, directorul editurii Polirom Silviu Lupescu.

”Gala, aşa cum bine ştiţi, a fost un punct culminant al unei campanii care a început în august 2015 şi care, spre deosebire de prima ediţie, s-a extins la nivelul Regiunii de Nord-Est şi a devenit şi un eveniment de tip transfrontalier, întrucât am decis să includem Cernăuţiul şi Chişinăul. Gala care a avut loc la Iaşi a fost o încununare a acestei campanii care, în cifre matematice, a însemnat nouă Campanii Oamenii Timpului, 800 de propuneri de nominalizare, 80 de nominalizaţi extraşi într-o primă fază, 200.000 de voturi pe platforma oameniitimpului.ro şi 15 premianţi ai Galei din 2015. Sperăm ca la anul Campania Oamenii Timpului să aibă un caracter naţional, păstrându-şi galele locale de la Cernăuţi şi Chişinău şi, de asemenea, Gala Extraordinară de la Iaşi, dar vom încerca să facem ca întreaga arie de nominalizaţi şi premiaţi să fie din întreaga Românie”, a declarat Daniel Şandru, directorul revistei culturale Timpul, organizatorul evenimentului.

Campania Oamenii Timpului este un eveniment anual iniţiat de revista de cultură contemporană Timpul şi organizat de Asociaţia Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu instituţii administrative şi culturale, precum şi cu instituţii academice şi economice. AGERPRES