Măsuri de gestionare a spaţiilor verzi din Oradea, prin regulament aprobat de Consiliul Local

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat câteva modificări ale regulamentului pentru gestionarea spaţiilor verzi, printre care protocoale cu primăria pentru curăţenie, cositul gazonului din faţa casei, dar şi amenzi pentru hrănirea animalelor pe spaţiile publice, care vor fi aplicate în oraş, după ce acestea au fost votate luni în Consiliul Local.

“Una din modificările importante se referă la reglementarea fără echivoc a obligativităţii asociaţiilor de proprietari de a întreţine spaţiile din jurul blocuri. Aici nu e vorba de a le da în administrare cu forţa domeniul public din jurul blocurilor, ci e vorba de reglementa modul în care sunt întreţinute de asociaţiile de proprietari. Ele, sigur, rămânând, în statutul de domeniu public. Asociaţiile de proprietari vor avea obligaţia încheierii de protocoale de întreţinere cu municipalitatea pentru aceste spaţii aferente exclusiv zonei de blocuri. Dacă, de exemplu, sunt spaţii verzi mai mari, acestea vor fi gestionate de primărie. Am purtat o rundă de negocieri cu asociaţiile cu care încă nu avem astfel de protocoale şi am clarificat toate aspectele. Fiecare metru pătrat din Oradea trebuie să fie în gestiunea cuiva: primărie, persoane fizice, asociaţii de proprietari, persoane juridice. Şi să existe o politică comună şi nişte standarde comune pe care toţi aceşti responsabili să le urmeze în comun astfel încât în fiecare sezon oraşul Oradea să aibă un aspect civilizat, de oraş european”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, prin aceste protocoale, asociaţiile îşi asumă îngrijirea spaţiilor verzi şi vor fi încheiate pe durata a cinci ani. Măsura obligativităţii acestor protocoale a survenit ca urmare a faptului că din cele 802 asociaţii, aproximativ 10% nu au semnat protocoalele, ca urmare o parte din terenurile din oraş nu sunt întreţinute. În cazul în care aceste spaţii nu vor fi întreţinute, amenzile pentru asociaţiile care nu îşi vor îndeplini această obligaţie sunt cuprinse între 2000 – 2500 lei.

O altă modificare se referă la spaţiile verzi din faţa caselor, de la trotuar până la bordura drumului. Standardul nou reglementat va însemna “gazon “, care va trebui cosit o dată pe lună, din aprilie până în octombrie, în primele două săptămâni ale luni, în total şase cosiri. După data de 16 a fiecărei luni, Poliţia Locală va efectua verificări privind realizarea acestei obligaţii de către fiecare asociaţie. Amenzile pentru asociaţiile care nu îşi vor îndeplini această obligaţie sunt cuprinse între 1000 – 2500 lei.

În regulament sunt cuprinse şi spaţiile de la limita terenurilor agricole până la şanţul drumurilor de la intrările în oraş. Acestea ca şi orice teren agricol necultivat vor fi cosite de două ori pe an, în luna mai şi în luna august, acţiunile fiind coroborate cu legislaţia privind combaterea ambroziei.

O altă prevedere introdusă în regulament este aceea de a interzice în Oradea hrănirea animalelor (de exemplu a pisicilor, a porumbeilor) pe domeniul public.

Modificările la “Regulamentul pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri şi reguli specifice pentru protecţia mediului în Municipiul Oradea” a fost în dezbatere publică în luna iulie şi au fost aprobate, luni, în şedinţa Consiliului Local, fiind votat cu majoritate (patru abţineri şi cinci împotrivă).

De-a lungul anilor, Primăria Oradea a amenajat mai multe spaţii de parcare, zone verzi, parcuri, parcuri sportive, spaţii de joacă şi agrement pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor şi a conferi un aspect îngrijit cartierelor oraşului. Multe dintre ele, cu finanţare din fonduri europene, dar şi din bugetul local.

“Obiectivul primăriei este ca în fiecare an să realizăm două hectare de parcuri noi. Deci în 2020, în vară, va trebui să constataţi că sunt cel puţin opt hectare de parcuri noi în municipiul Oradea. Din estimările noastre, dacă toate aceste proiecte vor fi câştigate (din fonduri europene, n.r.), suprafaţa se ridică la zece hectare”, a spus primarul Bolojan. AGERPRES