Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat pe pagina sa de Facebook că din data de 13 aprilie se va măsura temperatura tuturor angajaţilor companiilor sau instituţiilor publice cu peste 50 de salariaţi, fiind una din deciziile luate în Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă în gestionarea situaţiei de criză.

„O economie funcţională este baza normalităţii în judeţul Bihor. Pentru a proteja angajaţii şi pentru a identifica foarte rapid persoanele febrile, din data de 13 aprilie, toate companiile sau instituţiile publice care au peste 50 de angajaţi, deci un potenţial de răspândire mai mare, vor fi obligate să asigure trierea personalului, la intrarea în schimburi, cu aparate de măsurare a temperaturii cu infraroşu, cu citire de la distanţă. Astfel vom identifica rapid persoanele infectate, care vor fi trimise acasă”, a declarat primarul.

O altă decizie vizează persoanele care merg la piaţă, în locuri publice ale municipiului, tot prin măsurarea temperaturii de la distanţă. Dacă companiile nu vor dispune de astfel de termometre, primarul a precizat că se vor oferi de la primărie, care a comandat deja 2.000 de termometre cu infraroşu, urmând ca săptămâna viitoare să fi livrate.

În ce priveşte dezinfectarea spaţiilor publice, Ilie Bolojan a anunţat că se vor spăla spaţiile aglomerate, unde există trafic de pietoni, anume staţiile de tramvai, de autobuz, intrările în pieţe, dar nu se va face dezinfecţia pe străzi deoarece analizele au arătat că nu are efect, banii necheltuiţi astfel urmând să fie direcţionaţi către spitale, pentru kituri, probe etc.

Deşi în prezent sunt asigurate echipamentele de protecţie pentru toate cadrele medicale din linia întâi, de săptămâna viitoare, primăria se va preocupa de creşterea stocurilor, având în vedere numărul crescând al pacienţilor în spitale, determinat şi de sosirea în ţară a altor compatrioţi.

Un alt aspect important, a subliniat el, este gestionarea celor care vin din străinătate în România, PTF Borş fiind al doilea punct important de intrare în ţară în vestul ţării.  „Eforturile colegilor de la Instituţia Prefectului, de la ISU, de la Poliţie, Jandarmerie, Direcţia de Sănătate Publică s-au concentrat pe două aspecte: pe de o parte cazarea celor care având domiciliul în judeţul Bihor, vin din zone roşii, respectiv asigurarea tranzitării judeţului, pentru ce care nu au domiciliu în Bihor. În prezent, avem peste 500 de bihoreni care sunt în carantină instituţională, în spaţii de cazare asigurate prin Instituţia Prefectului. Numărul lor este în creştere şi aproape tot ce va intra în ţară în zilele următoare va trebui carantinat. Aproape în fiecare noapte, echipajele de poliţie, jandarmi şi poliţie locală au asigurat escortarea a cel puţin 70 de convoaie de maşini până la limita judeţului Bihor, astfel încât tranzitul să fie cât mai rapid, urmând să intre în carantină în judeţele de domiciliuȚ, a declarat primarul municipiului Oradea.  AGERPRES