Master Plan pentru extinderea reţelei de apă, proiect de 230 milioane euro, aprobat de CJ Satu Mare

Consiliul Judeţean Satu Mare a aprobat, pe 26 februarie, Master Planul privind extinderea reţelei de apă, aferent unui proiect de dezvoltare până în 2020, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 230 de milioane de euro, sumă ce urmează să fie obţinută de la Comisia Europeană.

Proiectul “Master Planul în sectorul de apă şi apă uzată, din judeţul Satu Mare actualizat – revizia februarie 2018, aferent Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020“, a fost votat în unanimitate de consilierii judeţeni şi urmează să fie pus în aplicare de către operatorul Apaserv.

Preşedintele CJ, Pataki Csaba, a declarat că acesta este primul document necesar în vederea obţinerii finanţării nerambursabile.

E un prim documente necesar depunerii aplicaţiei către Comisia Europeană prin POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare şi sperăm că în următoarele luni o să avem şi studiul de fezabilitate gata avizat de către autoritatea de management şi în etapa următoare să semnăm contractul de finanţare. Acest lucru înseamnă o extindere de reţele, de exemplu de la Satu Mare până la Bogdand, care înseamnă o magistrală de 40 de kilometri cu apă potabilă. În zona respectivă nu se găseşte apă de calitate şi din cauza aceasta este nevoie. Normal că şi localităţile care sunt adiacente acestui traseu vor avea apă potabilă asigurată de uzinele din Satu Mare. Proiectul mai prevede punerea la punct a micilor aglomerări care depăşesc 2.000 de persoane şi eficientizarea sistemului actual“, a spus Pataki Csaba.

Valoarea totală a proiectului este de 230 de milioane de euro, iar cofinanţarea CJ Satu Mare şi a primăriilor incluse în proiect este de doar 2%.

“Proiectul este de 230 de milioane de euro cu TVA cu tot, dar TVA-ul e deductibil deoarece Apaservul e beneficiar, deci investiţia netă este de 188 milioane euro, cu cofinanţare de 2% a autorităţilor publice locale, deci 2% pe fiecare primărie cuprinsă în proiect”, a mai spus Pataki. AGERPRES