Marius Paşcan: “Se impune o reorganizare administrativă pe principiul eficienţei şi reducerea numărului localităţilor”

pascan_marius.jpgSenatorul PNL Marius Paşcan a declarat că o reformă administrativă în România trebuie să pornească de la nivelul localităţilor, prin reducerea numărului unităţilor administrativ-teritoriale, iar reorganizarea trebuie să se facă pe principiul eficienţei.

Marius Paşcan a arătat că a avansat un astfel de proiect încă din anul 2009, când era prefect al judeţului Mureş, întrucât a constatat că există o serie de localităţi cu populaţie redusă, care nu îşi pot asigura nici măcar finanţarea aparatului primăriei.

“Cred că reforma în administraţia publică trebuie să pornească de la o reformă administrativă, o reformă în ceea ce priveşte localităţile. Trebuie redus numărul localităţilor şi trebuie regândită această măsură pe principiul eficienţei UAT-urilor. Acel proiect prevede că nu pot exista entităţi administrative, UAT-uri, care au doar câteva sute de locuitori şi sunt incapabile să-şi asigure finanţarea primăriilor (…) În momentul în care se reorganizează administrativ pe principul eficienţei vor ajunge aceste UAT-uri să poată, în primul rând, să-şi asigure existenţa prin alocarea şi dobândirea resurselor pentru susţinerea aparatului propriu al administraţiei, şi mai mult să genereze venituri, pentru a genera şi performanţă, respectiv să poată finanţa proiecte de dezvoltare locală din buget propriu, să poată să cofinanţeze proiectele din fonduri europene”, a spus senatorul, la o conferinţă de presă.

El a afirmat că dacă nu se va trece la o astfel de măsură administraţiile publice locale din România nu vor performa. Paşcan a dat exemplul reformei administrativ-teritoriale din Polonia, care a pornit de la reorganizarea localităţilor, iar acum înregistrează performanţe. “Am spus atunci, printr-o formulă plastică, şi rămâne la fel de valabil, că primării care pot exista doar printr-o perfuzare de la bugetul de stat nu mai trebuie să fie acceptat să existe, pentru că ele nu vor performa niciodată. Ele vor fi ţinute la mila fie a CJ-urilor, fie a ministerelor, primarul va fi un om care se plimba continuu în poziţia de ghiocel cu căciula în mână ca să ceară bani pentru a putea exista primăria pe care o reprezintă, nu pentru a dezvolta proiecte, nu pentru a face lucrări de infrastructură, nu pentru a c rea un mediu atractiv pentru investiţii. Câtă vreme acest entităţi există ele vor continua să se depopuleze, pentru că nici măcar din agricultură nu se va putea trăi. Sunt condamnate filamente şi fatalmente la regres, la involuţie şi la depopulare”, a subliniat Marius Paşcan. AGERPRES