Cea mai recentă întâlnire a comunității OSC-Administrație, de pe data de 17 martie, a găzduit o discuție asupra unei teme de interes pentru administrația publică centrală și locală „Digitalizarea sectorului public prin finanțări din PNRR”. Partenerul ediției a fost Microsoft.

Nevoia de digitalizare a sectorului public este motivată de nevoia de eficientizare a calității serviciilor publice, de debirocratizare, dar și de creștere a transparenței instituțiilor de stat. Cu toate acestea, accelerarea procesului de transformare digitală a fost determinată, în mare parte, de restricțiile impuse de pandemia din ultimii doi ani. În prezent, finanțarea proiectelor de digitalizare prin PNRR reprezintă un pas important spre modernizarea administrației publice, dar care presupune atât oportunități cât și provocări.

Invitații evenimentului, Michele Giove, Senior Manager, Government & Public Sector, EY, Marius Pădureanu, Senior Account Executive for Public Sector la Microsoft România au discutat despre  cum pot fi accesate fondurile din PNRR și ce soluții de digitalizare sunt disponibile pentru administrația publică alături de moderatorul întâlnirii, Mihai-Bogdan Petrișor.

Marius Pădureanu, Senior Account Executive for Public Sector la Microsoft România, a menționat în cadrul întâlnirii că 20% din aceste fonduri provenite din PNRR ar trebui alocate pentru transformarea digitală a României. În acest program există 6 piloni importanți și fiecare pilon în parte are o componentă de digitalizare. Procentul de 20% nu include partea de hardware, digitalizarea practic este partea de software ce include, printre altelecloud-ul.

PNRR este important pentru Microsoft deoarece transformarea digitală și angajamentul pentru sustenabilitatea mediului sunt două dintre prioritățile Microsoft globale. Ca furnizori și operatori de tehnologie compania are responsabilitatea și poate să susțină demersurile de digitalizare în mod direct prin intermediul și alături de ecosistemul de parteneri, a mai subliniat acesta.

Marius Pădureanu apreciază că impactul digitalizării asupra statelor este mai mult decât benefic, ele devenind mult mai inovative, mai competitive, chiar și mult mai verzi, iar digitalizarea aduce o creștere chiar și a veniturilor.

„România este una din țările care dispune de numeroase avantaje competitive pentru că avem foarte multe talente în domeniul digital ca și resursă umană și avem a doua cea mai mare populație de dezvoltatori de software din regiunea Europei Centrale și de Est și, de asemenea, deținem un ecosistem din ce în ce mai dinamic de start-up-uri”, a adăugat acesta.

Marius Pădureanu a menționat că Microsoft nu se focusează doar pe sectorul public la nivel central, ci are foarte multe soluții care pot fi folosite și implementate cu succes inclusiv la administrația locală, la consilii județene și în special în primării.

„Microsoft România susține procesul de digitalizare și modernizare a României atât în sectorul public, cât și în cel privat prin activitățile pe care le desfășurăm prin intermediul ecosistemului de parteneri, pe de-o parte și prin echipe dedicate către companii sau către instituțiile publice. Încercăm să racordăm cumva mediul din România la realitățile unui model mai eficient de a folosi tehnologia și anume prin utilizarea serviciilor versus modelul tradițional de a cumpăra produsele. Vrem cumva ca oamenii să testeze înainte de a cumpăra ceva de la noi”, susține acesta.

Comunitatea OSC-Administrație este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +120 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.