Marius Catalin Marinescu a fost numit, pe 1 aprilie, prin decret semnat de presedintele Traian Basescu, in functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, pentru un mandat de sase ani.

Autoritatea a fost infiintata, prin ordonanta adoptata de Guvern, pe data de 11 martie. Potrivit actului normativ, conducerea ANCOM, formata dintr-un presedinte si doi vicepresedinti, va fi numita de presedintele Romaniei, la propunerea Executivului, si nu va putea fi demisa decat in circumstante exceptionale.

Pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti printr-o scrisoare de punere in intarziere – prima etapa a actiunii de infringement – asupra faptului ca au fost incalcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind cadrul de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice. Comisia Europeana a constatat nerespectarea obligatiei de garantare a independentei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Comunicatiilor si a invitat Guvernul sa raspunda in doua luni la scrisoare.