Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a anuntat ca cele doua persoane angajate la Directia de taxe si impozite locale a administratiei locale au fost destituite din functie, disciplinar, asa cum declarase pe 15 mai.
El a raspuns astfel unor informatii aparute in presa, potrivit carora nu i-ar fi dat afara pe cei doi angajati vinovati. Intr-un comunicat, Vanghelie a precizat ca masura a fost luata in temeiul art.97, lit.d, din Legea 188/1999, republicata, si conform prevederilor art.63, alin.1, lit. d, alin.5, lit.e si art.68, alin.1 din Legea adminstratiei publice locale 215/2001, republicata.

„Totodata, va informez ca am declansat un control intern la Directia de Taxe si Impozite pentru a vedea daca mai exista si alti functionari care au legatura cu acest caz.Cei doi angajati ai Directiei de Taxe si Impozite Sector 5 sunt cercetati penal pentru ca au inselat mai multe persoane si au fost destituiti disciplinar”, se arata in comunicat.

Un grup format din 12 persoane (sapte barbati si cinci femei), cu varste cuprinse intre 25 si 53 de ani, printre care si doi angajati ai Directiei Taxe si Impozite Locale din Primaria Sectorului 5, a fost retinut, pe 15 mai, fiind acuzat de furturi din locuinte si inselaciuni imobiliare, victime fiind mai multe persoane in varsta, din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al Politiei Capitalei, cele 12 persoane urmeaza sa raspunda pentru comiterea a 12 asemenea fapte, respectiv furt din locuinta, inselaciune si complicitate la inselaciune, tentativa la inselaciune, lipsire de libertate, fals in declaratii si abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Acestia au fost retinuti pentru o perioada de 24 ore si trimisi la Judecatoria Sectorului 5 cu propunere de emitere a mandatelor de arestare preventiva, pe o perioada de 29 zile.

Modul de operare a escrocilor consta in patrunderea in locuintele pagubitilor, de unde sustrageau actele de identitate si proprietate, iar prin intermediari intocmeau procuri notariale in fals si acte de vanzare – cumparare. Unele victime erau lipsite de libertate pe perioada intocmirii acestor acte false.

Pe 15 mai, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a negat orice implicare in afacerile ilegale derulate de doi angajati ai Directiei de Taxe si Impozite a institutiei si a
salutat ancheta in acest sens initiata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative.
El l-a felicitat, totodata, pe comandantul Politiei sectorului 5 pentru actiunea in forta, „pentru ca este o crima ce s-a intamplat cu acesti batrani pacaliti”, dar a atras atentia ca, la nivelul Capitalei, sau intamplat nenorociri mult mai mari, „care au fost trecute sub tacere”.

Referitor la cei anchetati de MIRA, Vanghelie a explicat ca Baciu Adriana a lucrat la Directia de Taxe si Impozite de la infiintarea acesteia – 2000, in timp ce Bodarlau Teodor Dan din 2005. El a aratat ca este dificil sa se controleze afacerile ilegale derulate de salariatii institutiei pe care o conduce, dar a salutat faptul ca organele abilitate se implica in acest sens.