Marian Petrache a cerut sprijin reprezentanţilor DG Regio pentru deblocarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a cerut sprijin şefului Unităţii pentru România din cadrul DG Regio, Carsten Rasmussen, pentru deblocarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată.

Conform unui comunicat transmis de CJ Ilfov, Marian Petrache a avut, la Bucureşti, o întâlnire cu Carsten Rasmussen şi echipa care l-a însoţit în România, cu reprezentanţii POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti.

“Întâlnirea a fost organizată în urma vizitei de lucru a echipei Consiliului Judeţean Ilfov de la Bruxelles, din data de 19 septembrie, unde oficialii de la Ilfov au discutat cu Corina Creţu, comisar european pentru Politica Regională şi Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru România din cadrul DG Regio. La ambele întâlniri, preşedintele Marian Petrache a cerut sprijin pentru deblocarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Ilfov – prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), proiect ce include investiţii de peste 342,8 milioane de euro în infrastructura de apă şi apă uzată în 22 de UAT-uri din judeţul Ilfov”, a menţionat sursa citată.

Marian Petrache a apreciat că întâlnirea aduce mai aproape momentul în care va începe implementarea proiectului. “Apreciem că reprezentanţii Comisiei Europene au venit la Bucureşti pentru a analiza şi căuta soluţii pentru accelerarea procesului de evaluare şi de contractare. Am insistat pe proiectul legat de apă canal şi credem că întâlnirea de astăzi aduce mai aproape momentul în care vom începe implementarea proiectului”, a declarat preşedintele CJ Ilfov.

De asemenea, discuţiile au vizat deblocarea unor proiecte cu fonduri europene şi prezentarea altor proiecte ce pot beneficia de finanţare europeană.

Conform comunicatului, achiziţionarea a 160 de autobuze electrice pentru completarea flotei Societăţii de Transport Bucureşti, a operatorului pe zona Chitila-Mogoşoaia şi a operatorului oraşului Voluntari va fi realizată cu fonduri europene nerambursabile. Cea mai mare parte din fonduri va fi accesată prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, din care fac parte Consiliul Judeţean Ilfov, primăriile din Ilfov şi Primăria Municipiului Bucureşti.

De asemenea, conducerea CJ Ilfov şi-a reafirmat disponibilitatea pentru realizarea unui proiect integrat la nivel regional Bucureşti-Ilfov pentru gestionarea deşeurilor, idee susţinută şi de reprezentanţii Comisiei Europene.

“La întâlnire s-au reluat şi aprofundat discuţiile despre posibilităţile de finanţare a Parcului Ştiinţific de la Măgurele (Magurele Science Park), despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Ilfov şi proiectul pilot privind monitorizarea calităţii aerului, dar şi despre alocarea financiară din Fonduri Structurale pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov. Oficialii Consiliului Judeţean Ilfov au cerut realocarea unor fonduri europene către Regiunea Bucureşti – Ilfov pentru proiectul Magurele Science Park şi proiectele de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene. Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru România din cadrul DG Regio, consideră că este normală şi necesară dezvoltarea Magurele Science Park, în contextul facilităţii de cercetare majoră ELI-NP, finanţată deja de Uniunea Europeană”, a menţionat aceeaşi sursă. AGERPRES