Marian Oprişan cere structurilor guvernamentale să nu pună piedici proiectelor europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut, miercuri, Guvernului şi primului ministru Emil Boc să nu mai pună piedici proiectelor cu finanţare europeană, “altele decât cele de care beneficiază clientela politică a PDL”.

‘Le transmit structurilor guvernamentale din Vrancea, Guvernului şi primului-ministru să se oprească în a mai pune piedici proiectelor cu finanţare europeană, altele decât cele de care beneficiază clientela politică a PDL. Îi rog pe cei de la Finanţele Publice din Vrancea să asculte mai puţin opiniile liderilor portocalii de prin judeţ şi să lase aceste proiecte să se desfăşoare conform legii, cu transparenţă, spre binele şi bunăstarea cetăţenilor din Vrancea’, a afirmat Oprişan după semnarea unui contract privind atribuirea de lucrări în cadrul unui proiect european finanţat pe POS-ul de Mediu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a făcut referire la proiectul ‘Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Vrancea’, denumit şi ‘Vrancea Curată’, care este blocat de un an în urma contestaţiilor formulate de reprezentantul compartimentului pentru Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea.


‘De un an de zile întâmpinăm numai greutăţi din cauza invenţiilor şi a tot felul de piedici care se stabilesc în calea acestui proiect prin diferite note intermediare inventate peste noapte din tot felul de soluţii şi exemple întâmplate la nivelul României, dar care nu au nicio legătură cu realitatea şi specificitatea proiectelor din Vrancea prin POS Mediu. Aceste situaţii trebuie să înceteze’, a afirmat Oprişan. Acesta a cerut şi suplimentarea până la 50% din fondurile europene a sumelor alocate Programelor Operaţionale Regionale (POR) şi 50% către Programele Operaţionale Sectoriale (POS). Oprişan a argumentat solicitarea prin rata de absorbţie de 90% la POR, în vreme ce POS, care sunt la dispoziţia ‘miniştrilor portocalii’, au o rată de absorbţie de 6%. ‘Ne plângem că nu avem drumuri, iar Ministerul Transporturilor are o rată de absorbţie a fondurilor europene de doar 4%.


Atunci trebuie să lăsăm România pe mâna celor care se pricep şi pe care îi doare sufletul de modul în care trăiesc cetăţenii din comunităţile României. Cetăţenii trăiesc în judeţe, oraşe, municipii, comune. Nu trăiesc în clădirea în care sălăşluieşte temporar un guvern care nu mai are niciun fel de legitimitate, un guvern despre care românii cred în proporţie de 91% că merge într-o direcţie cu totul şi cu totul greşită’, a mai arătat Marian Oprişan. AGERPRES