oprisan_marian1.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, joi, că cele mai mari avantaje ale descentralizării sunt legate de faptul că instituţiile trebuie puse în directă legătură cu cetăţeanul.

„Cele mai mari avantaje ale descentralizării în România sunt legate de faptul că aceste instituţii trebuie puse în directă legătură cu cetăţeanul. De exemplu, cetăţeanul, dacă este nemulţumit de prestaţia unei instituţii, cum ar fi Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitară sau Agenţia de Prestaţii Sociale, în raport cu interesele sale, el nu mai trebuie să facă, ca până acum, drumul spre capitala ţării, să se ducă la doamna ministru sau la domnul ministru să-şi rezolve problema, să scrie un memoriu şi aşa mai departe. De data asta nu, vine la primarul municipiului sau la preşedintele Consiliului Judeţean”, a spus Oprişan, la Palatul Parlamentului.
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a anunţat, joi, că proiectul cu privire la descentralizare este aproape finalizat şi ar putea fi prezentat vineri premierului.

„Proiectul este aproape finalizat, sper ca astăzi să poată să plece către grupurile parlamentare şi către structurile asociative ale autorităţilor locale, mâine să-l prezint şi primului-ministru. Este un proces care va fi însoţit de asigurarea integrală a resurselor financiare pentru exercitarea competenţelor, este pas uriaş în reforma administrativă, este prima mare lovitură pe care o dăm unui sistem administrativ destul de învechit”, a precizat Dragnea.

El a adăugat că anul viitor, cu instituţiile care vor fi descentralizate şi cu competenţele descentralizate, va începe pregătirea regionalizării administrative, care speră să fie implementată în anul 2015. AGERPRES