Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat vineri, la Oradea, că sediul viitoarei Agenţii Regionale de Investiţii şi Inovare Nord-Vest se va stabili luni, la Zalău, într-o întâlnire a celor şase preşedinţi de consilii judeţene din regiune, însă şansele cele mai mari le are Oradea.

Ministrul a precizat că a participat marţi, la Bistriţa, alături de preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea Nord-Vest, la o întâlnire de lucru pe tema realizării cloud-ului regional care va asigura interoperabilitatea bazelor de date din regiune. La această întâlnire s-a decis şi înfiinţarea unei Agenţii Regionale de Investiţii şi Inovare, în Regiunea Nord-Vest, al cărei sediu urmează să fie stabilit în discuţiile celor şase preşedinţi ai consiliilor judeţene.

El le-a cerut decidenţilor locali bihoreni să se zbată pentru ca această agenţie să fie adusă la Oradea, deoarece astfel municipiul va deveni o referinţă regională, dar şi naţională, ca model de dezvoltare economică.

„Eu cred că totuşi cele mai mari şanse le are Oradea. Clujul nu poate concentra toate structurile regionale. Repet, e o hotărâre între preşedinţii de consilii. S-ar deschide astfel o anvergură regională pentru Oradea. Agenţia se va ocupa de atragerea de investitori, promovarea investiţiilor la nivel regional, monitorizarea funcţionării parcurilor industriale şi a celor de specializare inteligentă, pe zona de nord-vest”, a declarat Marcel Boloş, pentru AGERPRES.

Ministrul Investiţiilor, care a participat vineri la un eveniment de prezentare a raportului Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, a mai recomandat administraţiei locale să continue proiectele de dezvoltare rezidenţială periferică, deoarece în perspectiva anului 2028, acest tip de dezvoltare va fi finanţat din fonduri europene.

„Să nu vă temeţi de parteneriatele cu comunităţile locale, pentru că viitorul în 2028 este acesta, al dezvoltării urbane metropolitane, noi le spunem zone urban funcţionale – nu prea înţelege lumea. Trebuie să vă aliniaţi acestor standarde cu menţiunea că o componentă importantă va fi şi cea legată de digitalizare. Am avut recent întâlnirea la Bistriţa pentru cloud-ul regional. Nu ştiu câţi au înţeles atunci ce facem noi acolo. Dar este foarte important să avem cloud regional care să interconecteze bazele de date ale tuturor instituţiilor publice din cele şase judeţe din regiune, prin digitalizare”, a declarat ministrul Boloş.

Cloud-ul regional va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor. Viitorul centru de date (agenţia) va fi un prim pas în calea obţinerii unui cloud naţional şi are alocată o finanţare din fonduri europene de 31,45 milioane de euro pentru digitalizarea sistemului public. AGERPRES