Marcajele “Interzis pietonilor să vorbească la telefon în timpul traversării străzii”, subiect de dispută între consilierii ieșeni şi primar

Marcajele amplasate în centrul istoric al municipiului Iaşi, prin care li se interzice pietonilor să folosească telefonul mobil sau căştile audio în timpul traversării străzilor pe zebre, care sunt o premieră pentru România, au devenit subiect de dispute între consilierii locali liberali şi primarul Mihai Chirica.

La câteva zile de la apariţia acestor marcaje în zona centrului istoric al Iaşiului, consilierul local PNL Ciprian Bostan a spus că, deşi astfel de marcaje reprezintă o premieră pentru România, nu ştie cât de utile şi de eficiente sunt. “Marcajele pe carosabil făcute pentru atenţionarea pietonilor le-am văzut doar în zona centrală. E vorba de marcajele cu ‘interzis vorbitul la telefon şi căştile’. Nu ştiu dacă rolul lor de educaţie este cuantificat, dar m-am uitat şi nu am văzut în alte oraşe din România. Dacă există vreun exemplu afară (în străinătate – n.r.) care demonstrează utilitatea, feed-back-ul tinerilor este că astea (marcajele – n.r.) nu au ce căuta acolo. Nu în felul acesta se face marcarea, mai ales nu pe carosabil”, a spus, în plenul şedinţei de Consiliu Local, Ciprian Bostan.

În replică, primarul Mihai Chirica a explicat că aceste marcaje sunt exclusiv destinate pietonilor.  “Ele nu sunt puse în carosabil, ci doar pe trotuar, şi se referă doar la pietonii care traversează strada. Nu afectează bicicliştii. Vă trimit câteva fotografii pe care le-am cules din câteva state europene. Există în legislaţia românească şi o prevedere care interzice folosirea telefonului de pietoni în momentul traversării pasajelor pietonale”, a spus primarul.

Ulterior şedinţei CL, Mihai Chirica a declarat jurnaliştilor că nu doar şoferii trebuie să fie atenţi la modul în care circulă, ci şi pietonii. “Mă bucur că a prins această propunere a mea, de a pune pe lângă trecerile de pietoni nişte indicatoare care atrag atenţia că trebuie să renunţăm la telefon şi la căşti atunci când traversăm strada pentru că şi noi, pietonii, trebuie să fim atenţi, nu doar conducătorii autoturismelor”, a spus edilul.

La o propunere mai veche a liberalilor, municipalitatea a amplasat, totodată, şi panouri solare pentru iluminarea nocturnă a trecerilor de pietoni în zone diferite ale oraşului. “În momentul de faţă avem două proiecte mari pe zona Metalurgie, pe ambele capete ale podului, care au fost cerute de cetăţeni, şi în zona Uzina Metalurgică, la intersecţia dintre Bulevardul Chişinăului şi Bulevardul Metalurgiei, care va fi amplasată în special pentru copiii care învaţă la şcoala din zonă”, a mai spus Mihai Chirica. AGERPRES