Prefectul Gyongyike Bondi a initiat demersuri pentru infiintarea unui incinerator, in Maramures, pentru eliminarea deseurilor spitalicesti.
La Prefectura Maramures s-a desfasurat o intalnire pe tema modului de gestionare a deseurilor spitalicesti. Directorul Agentiei de Protectie a Mediului, Gheorghe Voinescu, a declarat ca in judetul Maramures functioneaza sapte crematorii. Inchiderea acestora, in conformitate cu angajamentele asumate pentru armonizarea legislatie cu acquis-ul comunitar, se va efectua etapizat, patru crematorii vor fi inchise in acest an, iar celelalte trei in anul viitor.

Comisariatul judetean al Garzii Nationale de Mediu a efectuat in perioada 7-22 martie actiuni de control pe tematica deseurilor spitalicesti. Nu au fost probleme cu gestionarea interna la unitatile spitalicesti, dar cele au fost gasite nereguli la cele doua firme care colecteaza si transporta deseurile. Au fost dispuse unele masuri de suspendare a unor activitati la cele doua societati, pana la respectarea cerintelor prevazute in acordarea autorizatiei de functionare.

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Carmen Sima, a mentionat ca si furnizorii privati de servicii medicale genereaza deseuri in domeniu. Solutia fezabila, ca alternativa, propusa de DSP a fost ca deseurile spitalicesti sa fie transportate si distruse la incineratorul care functioneaza in municipiul Cluj-Napoca.

Institutia Prefectului a Judetului Maramures a solicitat Directiei de Sanatate Publica Maramures, Agentiei de Protectia Mediului Maramures si Comisariatului Judetean a Garzii Nationale de Mediu, ca in termen de 30 de zile, sa prezinte un program integrat de gestionare si rezolvare, pe termene concrete, a problemelor deseurilor care provin din sistemul sanitar .