Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, s-a intalnit cu primarii localitatilor din zona de granita pentru a discuta modalitatile de intretinere a frontierei de stat dintre Romania si Ucraina.
Primarii prezenti la discutie i-au amintit prefectului ca intretinerea fasiei de frontiera necesita fonduri suplimentare din bugetul local, fonduri care initial n-au fost cuprinse in bugetul primariilor pe acest an. Prefectul Gyongyike Bondi a recomandat primarilor ca pentru executarea lucrarilor de intretinere sa foloseasca persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale.

Politia de Frontiera Maramures apreciaza ca ar fi mult mai bine ca primariile sa contracteze lucrarile de curatare cu firme specializate. „Granita cu Ucraina se intinde pe mai bine de 163,1 km in mare parte pe zona alpina. Curatatul fasiei de frontiera care delimiteaza cele doua state va fi dificil din cauza jnepenisului, copacilor si a ierbii crescute pe fasie. Ar fi ideal ca lucrarile de intretinere sa fie executate de o singura firma pentru ca intreaga frontiera sa arate uniform”, a fost de parere comisarul sef adjunct al Politiei Frontiera din Poienile de sub Munte, Ioan Godenca.

Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures a convenit cu primariile ca actiunile de curatare a vegetatiei si inlocuirea semnelor de frontiera sa se deruleze sub supravegherea angajatilor institutiei pentru siguranta lucrarilor. Pana de curand, intretinerea fasiei de frontiera era efectuata de politistii de frontiera, iar o data cu trecerea in grija administratiei publice a fasiei de granita, operatiunile de curatare intra in atentia primariilor.

Primarii nu par a fi deloc incantati de noua activitate primita prin lege si cred ca vor fi nevoiti sa faca cheltuieli suplimentare din bugetul local. „Mai mult ca sigur cateva sute de milioane din buget se vor duce in aceasta directie”, a fost de parere primarul comunei Repedea, Pavel Tudic.