cladiri_vechi.jpgMinistrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Cristian Petrescu a semnat, joi, în prezenţa prefectului judeţului Maramureş, Sandu Pocol şi a preşedintelui CJ Maramureş, Mircea Man mai multe proiecte de finanţare în investiţii urbane şi rurale în valoare de 20 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi de la buget pentru amenjarea Parcului Public Central din municipiul Baia Mare, restaurarea bisericii de lemn din satul Buzeşti, dar şi a unor proiecte de mică anvergură cu potenţial în dezvoltarea turismului.

„Sunt două programe, unul care se referă mai mult la partea turistică, prin includerea bisericii din comuna Fărcaşa în circuitul turistic, celălalt pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din municipiul Baia Mare şi nu pot decât să mă bucur ca sunt alături de dumneavoastră”, a declarat ministrul Cristian Petrescu.

Autorităţile locale au la dispoziţie 28 de luni de zile să restaureze biserica de lemn din satul Buzeşti pentru ce ulterior va fi introdusă în circuitul turistic. În privinţa proiectului de amenajare a Parcului Public Central din Baia Mare, durata de implementare este de 22 de luni.

Cristian Petrescu a spus că proiectele sunt deosebit de importante pentru ministerul pe care îl conduce deoarece şi-a propus ca rata de absorbţie a fondurilor europene să treacă de 30% pe segmentul de dezvoltare a infrastructurii rurale.

De asemenea, ministrul a adăugat că judeţului Maramureş au fost alocaţi peste 10 milioane de lei pentru investiţii în drumuri şi în sisteme de apă şi canalizare.

Ministrul Cristian Petrescu a dat asigurări autorităţilor judeţene că banii vor fi repartizaţi primăriilor în funcţie de nevoile pe care le au, şi nu în funcţie de culoarea politică.
Semnarea contractului de reabilitare a lăcaşului de cult din satul Buzeşti deschide drumul pentru finanţarea unui proiect de mai mare amploare, care îşi propune realizarea unui circuit al bisericilor de lemn din judeţul Maramureş.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, în cel mai scurt timp se va organiza licitaţia pentru ca acest proiect să poată demara.

‘În acest moment, circuitul celor 16 biserici din Maramureş va intra pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, intră în linia dreaptă de licitaţie şi echipa de implementare va face toate demersurile pentru licitaţia acestei investiţii’, a precizat, în context, Mircea Man. AGERPRES