Maramureş: Biserici din patrimoniul UNESCO, cuprinse într-un program de infrastructură

Un număr de 16 bisericuţe din lemn, parte a patrimoniului UNESCO din judeţul Maramureş, au fost incluse într-un program de reabilitare a infrastucturii şi introducere a lor într-un program turistic. Proiectul “Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” va determina creşterea importanţei turismului în regiunea Nord-Vest prin punerea în valoare a simbolurilor de identitate regională reprezentate de monumentele istorice, îndeosebi bisericile din lemn.

Proiectul, în valoare de 4,5 milioane de euro, are în vedere reabilitarea infrastructurii, căilor de acces, panourilor informative, suport logistic în promovarea celor 16 bisericuţe din lemn aflate pe teritoriul judeţului Maramureş, parte a patrimoniului UNESCO.

‘Proiectul are deja o serie de achiziţii realizate, vorbim de partea de publicitate şi reclamă prin care se va realiza un film de promovare. Avem parte de dirigenţie de şantier în curs de finalizare şi suntem în etapa de a obţine ultimele avize pentru lucrări. Prin luna martie 2011, vom încerca să atacăm lucrările efective. Avem cel mai mare număr de parteneri, 31. Fiecare dintre aceştia au venit cu un aport în cadrul proiectului’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Dan Cocoşilă, manager de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş.

Proiectul, singurul de mare întindere din ultimii ani în privinţa promovării obiectivelor cu potenţial turistic din Maramureş, cuprinde printre altele reabilitarea drumurilor de acces din drumul judeţean sau naţional principal până în punctul de vizitare din incinta monumentului pe o distanţă de maxim un kilometru.

Realizarea de parcări pentru autoturisme şi autocare în proximitatea drumului de acces în incinta obiectivului, construirea unui punct de informare turistică, alimentarea cu apă din surse locale individuale sau prin racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă în cel mai apropiat punct, canalizare, iluminat stradal şi arhitectural şi de punere în valoare a obiectivului turistic.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a spus că bisericile de lemn maramureşene, unele vechi de peste 400 de ani, reprezintă o valoarea inestimabilă de patrimoniu care trebuie să rămână în timp moştenire generaţiilor următoare.

“Probabil bisericuţele din lemn sunt cele mai deosebite vestigii patrimoniale bine conservate de atâtea sute de ani. Odată intrate în patrimoniul cultural UNESCO au atras atenţia turiştilor străini, îndeosebi a celor care practică turismul cultural. În schimb, românii sunt cei care vizitează anual aceste bisericuţe, semn că obiectivele fac deja parte dintr-un program de turism religios, bine dezvoltat în ultimii ani”, a spus Man. Finanţarea proiectului este asigurată printr-un grant european. AGERPRES