giurgiu_zileleorasului1.jpgPe 23 aprilie, in fiecare an, la Giurgiu se aniverseaza „Ziua Orasului”. In aceeasi zi, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, care este si patronul spiritual al urbei de la malul Dunarii.

In acest an, municipalitatea a organizat o serie intreaga de manifestari cultural-artistice, reusind ca prin forte proprii si aducand alaturi mai multi parteneri sa ofere giurgiuvenilor si oaspetilor orasului, cinci zile de neuitat. Manifestarile au debutat pe 22 aprilie, cu o slujba religioasa la Biserica Sfantul Gheorghe si un spectacol la noul edificiu de cultura, emblematic pentru comunitatea locala – Ateneul „Nicolae Balanescu”, au concertat Orchestra de suflatori „Valahia” a Centrului Cultural Local „Ion Vinea” si elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice „Victor Karpis”.

Ziua cea mare, de 23 aprilie, a inceput cu sfintirea Bisericii „Sfanta Maria”, aceasta fiind adusa pe 19 ianuarie a.c., tocmai de la Salonic, din Grecia, prin stradania Prea Sfintiei Sale Dr. Ambrozie – Episcopul Giurgiului. Aceasta este situata pe locul viitoarei Catedrale „Sfanta Maria” care, printr-un efort comun al municipalitatii si enoriasilor, va fi realizata in urmatorii ani. Imediat dupa sfintirea bisericii soborul de preoti in frunte cu P.S. Dr. Ambrozie, oficialitatile locale si sute de giurgiuveni s-au indreptat in pelerinaj spre Catedrala Episcopala, unde a fost oficiata Liturghia arhiereasca pentru praznuirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

giurgiu_zileleorasului2.jpg

Vineri, 24 aprilie, incepand cu ora 10,00, a avut loc un recital instrumental de muzica clasica la Galeriile de Arta „Silvia Grossu – Jelescu”, in cadru de aleasa spiritualitate al expozitiei cu profil religios, organizate de Episcopia Giurgiului si Muzeul Judetean „Teohari Antonescu”.

Sfarsitul fiecarei seri s-a incheiat cu spectacole in aer liber oferite de cunoscuta firma de bere „Timisoreana”, prezenta si ea in cele cinci zile de sarbatoare, oferind un plus de divertisment, prin spectacolele sustinute de trupe si solisti apreciati din muzica usoara romaneasca, precum: Haiducii, Zero, Ladiz, Elena Gheorghe, Anda Adam si Andra Mandruta.

Pe parcursul ultimelor doua zile (sambata si duminica), incepand de la ora 9,00 si continuand pana tarziu, aproape de miezul noptii s-au desfasurat spectacole aviatice. Oamenii s-au bucurat de show-uri impresionante: zboruri demonstrative de pilotaj al avioanelor ultrausoare, salturi cu parasuta, salt cu parapanta – in premiera pentru Romania – din motoparapanta. Sase avioane usoare, un elicopter si mai multi parasutisti au participat la show-ul de pe aerodromul Malu Rosu. In ciuda vantului, pilotii au reusit sa incante publicul cu demonstratii spectaculoase. S-a organizat, de asemenea, o tombola cu cadouri pentru public si zboruri de agrement cu castigatorii.

Ceea ce a reprezentat, insa, momentul cel mai important al sarbatorii din acest an a fost darea in folosinta a Ateneului „Nicolae Balanescu”, important templu al artelor pentru orasul Giurgiu. Astfel, in dupa-amiaza zilei de sambata a fost oficiata slujba de sfintire, de catre P.S. Dr. Ambrozie insotit de un sobor de preoti, la care au participat oficialitati centrale, locale si judetene. Dupa sfintire, oaspetii au fost invitati sa viziteze Expozitia de pictura si grafica din foaierul institutiei, care gazduieste pe simeze lucrari ale unor nume consacrate in arta plastica giurgiuveana.

giurgiu_zileleorasului3.jpg

La ora 19,00 sala de concerte a Ateneului – „o adevarata bijuterie”, cum nu s-au sfiit sa o numesca foarte multi dintre invitati – si-a primit oaspetii, care au putut afla de la istoricul Emil Paunescu date despre remarcabila personalitate a celui care a fost Nicolae Balanescu, dar si partile frumoase sau mai zbuciumate din istoria Ateneului. Totusi, prezenta cea mai impresionanta a serii a fost profesorul Ion Mateescu, care la venerabila varsta de aproape 101 ani, a evocat personalitatea lui Nicolae Balanescu, din postura de unic supravietuitor al Comitetului de conducere al Ateneului, de acum 70 de ani. La randul sau, domnul Adrian Iorgulescu, ministru al Culturii si Cultelor in Guvernul Tariceanu a tinut sa felicite autoritatile locale pentru realizarea cu succes a investitiei si si-a oferit sprijinul pentru ca „Ateneul sa nu ramana doar o sala, ci un templu al artelor umplut de cultura si de viata artistica”.

Punctul culminant al serii l-a constituit, fara indoiala, concertul oferit de orchestra Filarmonicii orasului Ruse, orchestra la al carui pupitru s-au aflat de-a lungul timpului dirijori faimosi si care in istoria sa a concertat in Austria, Germania, Italia, Polonia, Romania, Spania, Franta si Elvetia. Onorandu-si blazonul international, orchestra Filarmonicii din Ruse l-a avut la pupitru pe nu mai putin cunoscutul dirijor Nayden Todorov, care la numai cei 35 de ani ai sai a reusit sa cucereasca Europa si sa fie o revelatie chiar si in patria muzicii, facand o impresie excelenta la Viena. O revelatie a fost si pentru publicul giurgiuvean prestatia muzicienilor din orasul vecin, care a fost rasfatat cu muzica de Bizet, Puccini, Enescu, Dinicu, Strauss, Offenbach, dar si cu o interpretare deosebita a solistelor Eugenia Ralcheva si Daniela Karaivanova. Au fost doua ore de vis, cum au marturisit foarte multi la final, doua ore in care muzicienii de la Ruse nu au oferit doar o prestatie profesionala impecabila, ci si o mare caldura sufleteasca venita din prietenia ce leaga cele doua orase de la Dunare. A fost fara indoiala cel mai frumos concert de muzica simfonica pe care l-a gazduit Giurgiu in ultimele decenii.

Printre invitatii de seama s-a aflat viceprimarul municipiului Ruse, Atila Minev, care a venit impreuna cu sotia sa si sefa Serviciului Protocol din cadrul Primariei Ruse, Ecaterina Terzieva.

giurgiu_zileleorasului4.jpg