În perioada 3-5 septembrie 2021, au avut loc în municipiul Moinești manifestările culturale și sportive dedicate aniversării a 584 de ani de atestare documentară a localității (1437).

„Mai mult decât atât, în anul 2021 am sărbătorit centenarul declarării Moineștiului drept comună urbană (1921) și două decenii de când am devenit municipiu (2001). Este un eveniment organizat în fiecare an în preajma sărbătorii Nașterea Maicii Domnului, prea-sfânta Fecioara Maria fiind patronul spiritual al localității”, a transmis primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru.

Aceste importante date au prilejuit organizarea unor evenimente frumoase, în măsură să onoreze o așa bogată istorie locală, în bună concordanță cu sloganul municipiului Moinești – „Promovăm valorile, stimulăm competiția, construim viitorul!”. Programul manifestărilor a cuprins, între multe altele, o gală dedicată profesorilor pensionari care și-au clădit întreaga lor carieră cu scopul primordial al creșterii calității educației tinerelor generații.

„Am gândit acest eveniment special cu gândul la fiecare dintre cei care ne-au ajutat pe noi toți să ajungem la maturitate: ne-ați învățat să scriem, să citim, ne-ați călăuzit destinele și ați știut să ne cultivați pasiunile, îndrumându-ne zi după zi timp de decenii! Vă suntem recunoscători! Este prima ediție a acestei gale, vă chemăm astăzi aici – profesori pensionari și profesori încă în activitate – pentru a vă omagia și a vă mulțumi pentru esențiala dumneavoastră activitate didactică și pedagogică!”, a ținut să sublinieze primarul municipiului Moinești, domnul Valentin Vieru, amfitrionul evenimentului.

Fiecare dintre cei nominalizați a primit un trofeu cu logo-ul municipiului Moinești pe care era inscripționat titlul „Dascăl al generațiilor. Profesor emerit”, întru bucuria celor premiați, vizibil emoționați. Tuturor celor prezenți în sală le-au fost dedicate în semn de mare gratitudine două concerte de excepție în interpretarea sopranelor Gabriela Iștoc și Alis Maria Făiniță, în deschiderea și respectiv în finalul evenimentului creat întru onorarea dascălilor moineșteni.

Ca în fiecare an, cuplurile care împlinesc cincizeci și chiar șaizeci  de ani de căsătorie sunt onorate și le sunt oferite flori și cadouri. Acestea sunt considerate modele de bună conviețuire și exemple ale vieții de cuplu pentru generațiile mai tinere. La ceremonia din data de 4 septembrie au participat 23 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie și 3 cupluri care aniversaseră 60 de ani de căsătorie – cu toții foarte emoționați și bucuroși, fericiți de atenția celor dragi care le erau aproape.

Tot un trofeu au primit și cei sărbătoriți în cadrul Galei Sporturilor, generații întregi de antrenori, manageri și președinți de club, membri ai echipelor medicale și sportivii de performanță din fotbal, handbal, baschet, tenis de masă și tenis de câmp, șah, atletism, arte marțiale, ciclism. Începutul evenimentului a fost dedicat proiectării unui film care prezenta finalizarea modernizării tuturor terenurilor de sport ale instituțiilor de învățământ din localitate – ultimul dintre acestea, cel de la Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu, fiind inaugurat chiar în ziua de vineri 3 septembrie, ca prim eveniment al manifestărilor „Zilele municipiului Moinești”.

De altfel Clubul Sportiv Municipal are astăzi o bogată activitate, cu opt secții pentru copii și tineri, cu aproape 300 de sportivi legitimați! Există rezultate excepționale la nivel local, regional, național și chiar international – acești copii dovedindu-se adevărați ambasadori ai municipalității în țară și în lume.