Manifestări culturale dintre cele mai diverse, cu prilejul Zilelor Municipiului Roman

roman_zilele_2016.jpgCa în fiecare an, în perioada 14-21 mai, municipiul Roman a îmbrăcat haine de sărbătoare, la ediţia din acest an, a VII-a, a Zilelor Municipiului Roman, administraţia locală pregătindu-le romaşcanilor peste 30 de activităţ: evenimente, conferinţe, simpozioane, gale, dezbateri, activităţi sportive, culturale şi artistice. Circa 40.000 de persoane au participat la aceste zile ale oraşului, conform statisticilor celor care au asigurat ordinea în municipiu.

Pe 15 mai, în cadrul “Zilelor Episcop Melchisedec” a avut loc o procesiune religioasă şi depunerea de coroane în memoria Episcopului Melchisedec Ştefănescu, de la moartea căruia s-au împlinit 124 de ani. La procesiune au luat parte ierarhi, preoţi, oficialităţi locale, centrale, judeţene şi credincioşi. În cadrul acestui eveniment, primarul Laurenţiu Leoreanu, alături de soborul format din peste 100 de preoţi din cele şase protopopiate ale eparhiei şi câteva sute de credincioşi, a participat la tradiţionala procesiune organizată cu acest prilej, de la Catedrala arhiepiscopală până la capela cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” aflată în incinta Fundaţiei “Episcop Melchisedec”, acolo unde odihneşte trupul neînsufleţit al “celui mai învăţat episcop al românilor”.

roman_zilele_2016_4.jpg

Pe 16 mai, la Muzeul de Istorie Roman a avut loc deschiderea unei expoziţii temporare şi festivitatea de acordare a diplomelor de participare cadrelor didactice implicate în proiectul “Muzeul din şcoala noastră – atelier de creaţie şi educaţie”. La manifestarea dedicată Zilei Internaţionale a Muzeelor au fost prezenţi primarul Laurenţiu Leoreanu, Otilia Mircea – coordonatorul proiectului, Dorin Ciprian Nicola – directorul interimar al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, cadre didactice şi elevi.

Pe 17 mai, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Roman s-a desfăşurat dezbaterea cu tema: “Cum s-ar putea restaura şi introduce în circuitul public de valori istorico-arheologice ale Romanului – cetatea de la Gâdinţi, vatră a oraşului medieval, din sec. XIV”. La dezbaterea moderată de primarul Laurenţiu Leoreanu, cei prezenţi şi-au exprimat acordul pentru constituirea unei grup de iniţiativă pentru recuperarea istorică a cetăţii.

Tot pe 17 mai, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei Excelenţei Romaşcane s-au înmânat diplomele şi însemnele municipiului pentru titlurile de “Cetăţean de Onoare”, post-mortem, conferite pentru profesor doctor Nicolae Manolescu-Strunga şi inginerul Dănuţ-Nicolai Marin. Primarul Municipiului Roman a premiat, cu prilejul acestui eveniment, 30 de personalităţi romaşcane din domeniile: seniori ai excelenţei, administraţie publică, cultură, culte, învăţământ, sănătate, social, mediul de afaceri, mass-media şi sport.

Ca în fiecare an, în cadrul Zilelor Municipiului Roman, s-a desfăşurat şi Gala Excelenţei în Educaţie. Primarul Laurenţiu Leoreanu a premiat 263 de elevi şi 176 de profesori coordonatori cu rezultate meritorii la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale, valoarea totală a premiilor ridicându-se la suma de 53.000 lei. Premierea s-a făcut conform hotărârii Consiliului Local Roman, pentru elevii de la clasa a V-a şi până la clasele terminale, în funcţie de rezultatele obţinute.

roman_zilele_2016_3.jpg

Pe 18 mai, în parcul din faţa primăriei a fost dezvelit bustul profesorului doctor Nicolae Manolescu-Strunga, cel care a lăsat, prin testament, terenul şi o parte din fondurile necesare construirii palatului administrativ. La ceremonie, alături de primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, au participat personalităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, primarul comunei Strunga, preoţi, consilieri locali, membri ai asociaţiilor culturale din Roman, numeroşi romaşcani, precum şi mass-media locală. Bustul a fost realizat de sculptorul Lucian Tudorache, la iniţiativa Societăţii Culturale “Clepsydra”, şi a fost donat de aceasta Primăriei Roman la începutul anului. Tot pe 18 mai, la Muzeul de Istorie Roman s-a desfăşurat a V-a ediţie a Colocviului cu tema “Dascăli romaşcani de altă dată”, în care au fost evocate personalităţi ale culturii romaşcane.

Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Roman a fost resfinţită pe 20 mai de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu un sobor de preoţi, eveniment la care a luat parte şi primarul Laurenţiu Leoreanu.

roman_zilele_2016_2.jpg

Joi, 20 mai, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a fost prezent la deschiderea oficială a ”Zilelor Spitalului Municipal de Urgență Roman”. În deschiderea manifestării a fost adresat un cuvânt de bun venit din partea ofialităților prezente la activitate, după care Dr. Maria Andrici și Dr. Dan-Gabriel Arvătescu au făcut o prezentare a spitalului. ”Zilele Spitalului Municipal de Urgență Roman” au continuat cu o sesiune de comunicări și s-a încheiat cu o seară literar artistică.

Prima seară de spectacole din cadrul ”Zilelor Municipiului Roman” a debutat cu un program de folclor, iar în deschidere, pe scenă a urcat ansamblul ”Lunca Moldovei” al Asociației DoMiDance. Spectacolul la care au fost prezenți sute de romașcani a fost prezentat de Jull, iar pe scenă au încântat publicul Ştefan Enăşel Romaşcanul, Lorenna și îndrăgita interpretă de muzică populară Viorica Macovei.

Pe 20 mai, în Piața Roman – Vodă a avut loc un show sportiv, susținut de recordmenii mondiali Radu Valahu la skanderberg și romașcanul Dan Stănescu la flotări. Cu această ocazie, Dan Stănescu a stabilit un nou record mondial la flotări executate pe două scaune.

A doua seară de spectacole a reunit mii de romașcani în Piața Roman-Vodă, care s-au distrat la terasele amenajate, au cântat și au dansat la concertul de muzică populară susținut de Ion Palade, Laura Haidău, Silvia Semeniuc și Marius Zgâianu. Alături de artiștii consacrați, pe scenă au urcat și dansatorii Ansamblului ”Plai Moldovenesc” de la Casa de Cultură din Roman.

Zilele Municipiului Roman au continuat sâmbătă, 21 mai, cu un spectacol susținut de copiii talentați din orașul nostru, laureați la diferite concursuri și festivaluri, care au cântat și au dansat pe scena din centrul orașului, încântând publicul prezent la manifestare.

Tot pe 21 mai, pe scena din Piața Roman-Vodă s-a desfășurat ”Seara Sergiu Celibidache”. În deschidere au fost prezentate momente artistice muzicale susținute de elevi și profesori ai Școlii de Artă ”Sergiu Celibidache”, laureați la olimpiade, festivaluri și concursuri naționale și internaționale. Începând cu ora 20:00, a avut loc un Concert extraordinar susținut de Orchestra Filarmonică “Mihail Jora” din Bacău, condusă de maestrul Ovidiu Bălan. La spectacol, alături de numeroși romașcani, a fost prezent și primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Cea de-a patra seară de spectacole, din cadrul Zilelor Municipiului Roman, ediția a VII-a, a delectat câteva mii de spectatori cu evoluția formațiilor de muzică rock și blues Sarmalele Reci, ABB Band și Zdob & Zdub.