Majoritatea romanilor considera ca primarul localitatii din care provin este corect, competent, gospodar si modest, releva barometrul administratiei publice locale din Romania, realizat in perioada 13-19 ianuarie de catre Biroul de Cercetari Sociale.
Aproape 50% dintre respondenti au raspuns ca primarul lor este corect, 23 de procente au considerat ca este corupt, iar 29% nu au stiut ce sa raspunda. De asemenea, 59% dintre cei intervievati au mentionat ca-l considera pe primarul lor mai degraba un om competent, 20% au spus ca este un om incompetent, iar 21 de procente nu au stiut ce sa raspunda.

Totodata, 61% dintre romani au fost de parere ca primarul localitatii din care provin este un om gospodar, 17% au spus ca „este mai degraba un om lenes”, in timp ce 22 de procente nu au stiut ce sa raspunda.

La capitolul modestie, peste 50% dintre respondenti a apreciat, potrivit sursei citate, ca primarul este modest, un sfert dintre acestia au mentionat ca edilul ar fi mai degraba arogant, iar 23 de procente nu au stiut ce sa raspunda. Pe de alta parte, majoritatea romanilor considera ca primarul din localitatea lor „a contribuit semnificativ la dezvoltarea localitatii” si „a pus suflet in munca pe care o face la primarie”. In plus, 44% au apreciat ca edilul stie sa se inconjoare de oameni competenti, iar 44% au fost de parere ca primarul „isi respecta promisiunile si cuvantul dat”.

Un sfert dintre cei intervievati au precizat ca primarii pe care i-au ales „se folosesc de functie pentru a-si face propriile afaceri” si ca „minte deseori cetatenii”.

In plus, aproximativ 49% dintre respondenti au considerat ca edilul lor nu cunoaste problemele reale ale cetatenilor, 31% au fost de parere ca primarul cheltuie banii primariei pe lucruri inutile, iar un sfert dintre acestia au apreciat ca edilul „a acordat contracte importante pentru firmele clientelare”.

De asemenea, majoritatea romanilor cred ca viitorul lor primar ar trebui sa aiba experienta in politica (68%) si in administratie (85%), sa fie abil in negocieri (47%), sa fie un membru al unui partid de la putere (51%) si sa fie un om deja realizat financiar (68%).

Barometrul BCS a fost realizat in perioada 13-19 ianuarie si a fost finantat de Fundatia Societatea Civila. Interviul a fost realizat pe un esantion de 1.253 de persoane, in varsta de peste 18 ani, din 40 de judete.