Majoritatea primăriilor mureşene au avocaţi angajaţi, care nu lucrează pentru salariul primit

pascan_marius.jpgMajoritatea primăriilor din judeţul Mureş plătesc avocaţi care nu se prezintă nici măcar la procesele pe care administraţiile publice locale le au pe rolul instanţelor de judecată, a anunţat, miercuri, prefectul de Mureş, Marius Paşcan.

“În 80% din primăriile din judeţ sunt angajaţi avocaţi, plătiţi cu sume importante, dar care nu prestează pentru plăţile făcute, dovadă fiind neprezentarea în cauzele aflate pe rolul instanţelor şi lipsa de implicare în soluţionarea problemelor care ţin de aplicarea legilor proprietăţii”, a declarat Paşcan în cadrul şedinţei cu primarii din judeţ.

În plus, a arătat prefectul, la unele primării, deşi există angajaţi consilieri juridici, aceştia nu au obiectul muncii bine clarificat prin fişa postului, nu au sarcini concrete. O dovadă în acest sens este primăria comunei Ceuaşu de Cîmpie, care are un număr foarte mare de dosare nesoluţionate, 190 la legea privind fondul funciar şi 420 de dosare pentru acordarea de despăgubiri în condiţiile legilor fondului funciar.

Faptul că primăriile nu dispun de sfaturile unor jurişti sau avocaţi, deşi plătesc pentru aceste servicii, este demonstrat şi de problemele apărute pe linia controlului legalităţii, cum ar fi comunicări tardive în cazul comunelor Iclănzel şi Bahnea, motivări legale incomplete la Sînger sau emiterea unor dispoziţii scrise de mână de către primarul comunei Fărăgău. Prefectul Marius Paşcan a mai arătat că există comune unde primarii şi-au angajat consilieri personali, deşi există viceprimari aleşi, iar problemele comunei sunt tot nerezolvate, cum ar fi Ceuaşu de Cîmpie, Crăieşti sau Sînpetru de Cîmpie. AGERPRES