Majoritatea bucureştenilor ar vota împotriva eutanasierii câinilor maidanezi dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pe această temă, relevă un sondaj efectuat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Împotriva eutanasierii s-au declarat 43% din persoanele chestionate şi 36% ar fi de acord cu această soluţie radicală. 15% au susţinut că nu s-ar prezenta la o astfel de consultare populară, iar 6% sunt încă nehotărâţi.
În acelaşi timp, 94% din cei chestionaţi spun că nu ar adopta un maidanez pentru a preveni eutanasierea lui, iar 84% afirmă că luarea câinilor de pe străzi este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. De acord cu sterilizarea şi întoarcerea lor în teritoriu sunt doar 9%.
Numărul persoanelor care susţin adăpostirea câinilor în adăposturi special amenajate (44%) este mai mare decât al celor care se declară pentru eutanasierea lor după 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi (35%) sau pentru eutanasierea directă (13%).
Bucureştenii sunt deranjaţi în foarte mare măsură (46%) şi în mare măsură (22%) de câinii fără stăpâni, relevă acelaşi sondaj. 11% se declară deranjaţi în mică măsură de patrupedele de pe străzi, iar 17% în foarte mică măsură sau deloc.
Totodată, cercetarea realizată de Avangarde arată că 77% din bucureşteni nu ar contribui financiar la adăpostirea tuturor câinilor maidanezi în locuri special amenajate. Dintre cei care ar face astfel de donaţii (23% din cei chestionaţi), 25% ar da sub 7 lei, 25% – între 25 şi 50 de lei, iar 12% peste 50 de lei.
În acelaşi timp, relevă studiul, respondenţii s-au declarat mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea primarului Oprescu în proporţie de 49% şi respectiv 6%, 25% – „nemulţumit”, 12% – „foarte nemulţumit”, iar 10% – nu au putut aprecia.
Acelaşi sondaj arată că majoritatea bucureştenilor (34%) consideră că lucrurile în Capitală au rămas la fel de la ultimele alegeri locale, 22% cred că s-au schimbat în bine, 27% spun că s-au schimbat în rău, iar 17% nu pot aprecia.
Cercetarea a fost autofinanţată şi realizată în perioada 28 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1.800 de persoane adulte de 18 ani şi peste din Bucureşti, pe baza unor interviuri faţă în faţă. AGERPRES