cet_galati.jpgMajorarea preţului energiei termice în perioada de iarnă va fi hotărâtă de administraţia locală din fiecare judeţ şi va depinde în mare măsură de eficienţa centralelor. O eventuală majorare nu s-ar justifica prin creşterea preţului gazelor naturale, deoarece acesta va rămâne constant până în iulie 2013, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ.

„Pentru populaţie nu sunt prevăzute creşteri de preţ. Preţul gazelor şi gigacaloriei rămâne acelaşi până în iulie 2013. Astfel, majorarea preţului energiei termice nu s-ar justifica prin creşterea preţului gazelor naturale, ci depinde de managementul fiecărei administraţii locale, de eficienţa fiecărei centrale, de costuri”, a afirmat Niculae Havrileţ.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Pe de altă parte, la jumătatea lunii trecute, preţul gazelor naturale s-a majorat cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali deoarece nu au fost recuperate costurile din anul 2009.

La Braşov, preţul gigacaloriei pentru populaţie este de 170 de lei, tarif stabilit în această vară într-o şedinţă de plen a Consiliului Local, a declarat viceprimarul Răzvan Popa. Potrivit sursei citate, acest preţ este valabil pentru iarna 2012-2013 şi „nu se va modifica deşi preţul gazelor naturale a crescut cu 5% de la 1 septembrie şi este posibil să crească şi anul viitor”. În sistemul centralizat de furnizare a energiei termice şi a apei calde mai sunt 13.000 de apartamente, comparativ cu 80.000 la începutul anilor ’90.

În municipiul Sibiu, gigacaloria nu se va scumpi, deocamdată nu există nicio intenţie a primarului Klaus Iohannis de a introduce un proiect de hotărâre care să vizeze o eventuală majorare, a precizat, joi, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al instituţiei. Conform acesteia, preţul gigacaloriei pentru populaţie va rămâne nemodificat şi în luna octombrie, adică 265,34 lei. Primăria subvenţionează cu 98 de lei pentru gigacalorie. În municipiul Sibiu, mai puţin de 1% din apartamente mai sunt racordate la un sistem centralizat de încălzire, ceea ce înseamnă doar 840 de apartamente. Restul sibienilor care locuiesc la bloc s-au debranşat, fie şi-au montat centrale de apartament, fie se încălzesc cu şeminee electrice sau pe lemne.

Consilierii locali din Miercurea Ciuc au decis, în ultima şedinţă, creşterea preţului de producţie al gigacaloriei, care nu a mai fost modificat din anul 2010. Directorul Societăţii de Gospodărire Comunală Goscom Miercurea Ciuc, Fekete Ana, a declarat că preţul de producţie a fost majorat de la 382,91 lei la 415,49 lei, această modificare fiind impusă de creşterea preţului la gaze şi energie electrică. Ultima majorare a preţului de producţie a fost operată în 2010, fundamentarea fiind calculată la costurile din august 2009. Fekete Ana a explicat că majorările la gaze şi energie au fost suportate parţial de Goscom şi de Primăria Miercurea Ciuc, prin subvenţiile acordate. În ceea ce priveşte preţul de distribuţie al gigacaloriei la populaţie, acesta va fi de 335 de lei, faţă de 299 de lei cât a fost în timpul iernii trecute. Preţul de 335 de lei a fost plătit de locuitorii din Miercurea Ciuc şi pe timpul acestei veri, dar autorităţile au promis că, dacă nu se va majora preţul gazelor, se va reveni la 299 de lei pe gigacalorie în sezonul de iarnă. Întrucât din septembrie s-a majorat preţul gazelor, abonaţii la sistemul centralizat din Miercurea Ciuc vor plăti pentru gigacalorie 335 de lei. Fekete Ana a subliniat că în perioada iernii preţul facturilor va fi mai mare cu 8-10 la sută faţă de anul trecut. Municipiul Miercurea Ciuc este primul din ţară în care, de obicei, se furnizează căldură, probele fiind deja finalizate.

Primăria municipiului Buzău va menţine preţul gigacaloriei la valoarea de 185 de lei, diferenţa până la 462 de lei fiind în continuare subvenţionată de municipalitate. Potrivit viceprimarului Fănică Bârlă, preţul gigacaloriei va rămâne ”îngheţat” cel puţin până la 1 ianuarie 2013. ”Există o hotărâre a CLM prin care preţul gigacaloriei plătit de populaţie este stabilit la 185,24 de lei până la data de 1 ianuarie 2013. Acesta este de fapt preţul de acum trei ani, iar municipalitatea speră ca şi în această iarnă să-l menţină la acelaşi nivel”, a mai spus viceprimarul Fănică Bârlă.

În municipiul Giurgiu, Societatea Global Energy Production va asigura furnizarea energiei termice în această iarnă, în urma atribuirii şi aprobării contractului de delegare a gestiunii acestui serviciu public de către consilierii locali municipali firmei enunţate, în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurate joi la Primăria municipiului Giurgiu. ”În cadrul comisiei de specialitate am analizat acest contract cu care suntem în mare de acord, dar mai avem câteva clauze şi anume faptul că avem de-a face cu un contract care se va derula pe cinci ani de zile şi ne-am gândit că această perioadă ar putea fi negociată la patru ani cât este acest mandat al primarului precum şi adăugarea unei clauze în care să se specifice faptul că, dacă se pot reduce costurile de producţie, se poate reduce şi preţul gigacaloriei astfel încât să nu avem acelaşi preţ timp de cinci ani în cazul în care vor apărea tehnologii noi şi se va putea reduce preţul gigacaloriei”, a declarat consilierul municipal Gheorghe Spoială.

Primarul Nicolae Barbu a spus că s-a negociat ”la sânge” în favoarea populaţiei. ”Au fost trei luni de negocieri şi nu se mai pot adăuga aceste lucruri, dar, oricum, vă pot spune că am negociat totul la sânge în favoarea populaţiei municipiului Giurgiu, în sensul că avem un contract pe cinci ani şi nu pe zece, cum era iniţial, iar preţul gigacaloriei se poate negocia anual şi am obţinut deja pentru acest an cel mai mic preţ posibil de 340 de lei şi vă asigur că anul viitor va fi unul mult mai mic”, a declarat primarul Nicolae Barbu. Preţul gigacaloriei în această iarnă în municipiul Giurgiu va fi de 340 de lei, iar după acordarea subvenţiilor de către autorităţile locale preţul de facturare al energiei termice către populaţie va fi de 272 de lei gigacaloria. AGERPRES