Mai mulţi edili vâlceni intenţionează să dezvolte o reţea de ferme de struţi în sudul judeţului

Mai mulţi edili ai unor localităţi din judeţul Vâlcea sunt interesaţi de dezvoltarea unor ferme de struţi în localităţile pe care le păstoresc, având în acest sens o întrevedere cu reprezentanţii unei companii de profil din Ardeal.

Primarii din Pescena, Glăvile, Amărăşti şi Creţeni s-au întâlnit cu reprezentanţii companiei la sediul primăriei din Pesceana, unde au stabilit câteva detalii legate de investiţie şi condiţiile ce trebuie îndeplinire ca respectivele localităţi să poată demara afacerea.

“Fermierii interesaţi să înfiinţeze astfel de ferme vor primi pui de struţi şi un avans pentru producţia pe care o vor face. Puii se dau în gestiune, spre creştere, iar după un an vor fi daţi înapoi, la un preţ de 2,9 euro/kilogramul/ viu. Asta înseamnă un profit de aproximativ 200 de euro pentru fermieri, pentru fiecare struţ. Compania din Ardeal se ocupă de asigurare, de vaccinuri – până când puiul face o lună, totodată firma oferă şi sfaturi pentru eficientizarea activităţii fermelor. Fermierul cu care se încheie contract plăteşte o garanţie de 40 de euro/pui, dar şi-o recuperează după un an, când se ia pasărea de la el. Ulterior, struţii sunt duşi la abatorizare. De acolo, carnea ajunge la hoteluri şi restaurante de 5 stele cu care firma are contracte”, a declarat primarul comunei Pesceana, Ion Vasile.

De altfel, primarul din Pescena are deja o fermă de struţi şi a început amenajările pentru extinderea acesteia cu încă 100 de pui, pe care a declarat că îi va lua de la compania din Ardeal. Ceilalţi primari au susţinut că vor purta discuţii cu localnicii, unde le vor prezenta condiţiile companiei din Ardeal şi, sunt convinşi că, în maximum un an, în sudul judeţului Vâlcea va exista o reţea de ferme de creşterea struţilor. AGERPRES