Mai mulţi edili din județul Satu Mare reclamă modul de împărţire a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

bani1.jpgPrimarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a înmânat vineri un memoriu prefectului judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, cerând intervenţia acestora la Guvern pentru modificarea criteriilor privind alocarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, considerând că acestea sunt discriminatorii.

Dumitru Pop a declarat că noua modalitate de repartizare abanilor introdusă din acest an nu este corectă, deoarece cu aceiaşi bani trebuie să se gospodărească şi comunele care au 1.500 de locuitori dar şi cele care au 5.000. Mai mult decât atât, comuna Odoreu, şi alte 11 unităţi administrative din judeţ, nu au fost trecute pe anexa Hotărârii Guvernului prin care li se atribuie sume suplimentare. Practic, prin noua hotărâre, fiecare primărie are 1,5 milioane lei pentru funcţionare, indiferent de veniturile pe care le încasează.

“Considerăm că repartizarea bugetului de stat respectiv plafonarea unitară a cheltuielilor de funcţionare a unităţilor administrativ teritoriale indiferent de numărul de locuitori al acesteia este discriminatorie, deoarece o comună cu 1500 de locuitori nu are cheltuielile de funcţionare la fel cu o comună de 5.500 de locuitori, cheltuieli cu iluminatul public, salubrizare, întreţinerea de drumuri comunale şi a străzilor, cheltuieli de personal. De asemenea nu este corect evaluată plafonarea oraşelor, ţinând cont de faptul că sunt oraşe cu 6000 de locuitori care au un plafon de cheltuieli stabilit la 6.000.000 lei şi comune cu 8.000 de locuitori a căror plafon este de 1.500.000 lei”, a precizat edilul. În opinia sa, plafonarea trebuia făcută diferenţiat în funcţie de numărul de locuitori şi dimensiunea unităţii administrativ teritoriale.

Mai mult, acesta arată că vor apărea probleme grave în funcţionarea administraţiei locale, fiind nevoie de fonduri pentru Poliţia Locală sau căminul cultural. “Cel mai grav lucru pentru noi este faptul că din lipsa acestor venituri de la bugetul de stat, având în vedere faptul că suntem o comunitate cu 5.500 de locuitori, veniturile proprii nu ne sunt suficiente pentru funcţionalitate iar lucrările de investiţii finanţate din bugetul local trebuie sistate din lipsă de fonduri, suntem în imposibilitatea cofinanţării investiţiilor cu finanţare nerambursabilă şi nu vom putea realiza documentaţii tehnice în vederea obţinerii de proiecte noi finanţate din fonduri europene. Este, practic, oprită într-un mod brutal dezvoltarea comunităţii noastre, înţelegând că suntem o comunitate care s-a străduit să colecteze veniturile proprii în mod corect şi drept răsplată, în loc să fim stimulaţi, sunt stimulate comunităţile care nu au făcut acest lucru, în concluzie este stimulată nemunca”, a mai precizat Dumitru Pop.

Primarul solicită amânarea noului mod de calculare a bugetului până în 2016 şi organizarea unei dezbateri publice pe această temă. “Sunt primar al Partidului Social Democrat la al patrulea mandat, iar pe parcursul celor 15 ani de când sunt în această funcţie nu am întâlnit nicio situaţie atât de discriminatorie şi o încurajare atât de clară a nemuncii precum nici descurajarea celor care se străduiesc să acorde un nivel ridicat al serviciilor către populaţie. Sper să fie revizuit modul de repartizare a sumelor în aşa fel încât comunităţile să nu fie discriminate iar repartizarea sumelor să fie în funcţie de contribuţia pe care comunitatea o aduce la dezvoltarea naţiunii noastre”, a mai arătat edilul.

Memoriul este semnat de reprezentanţii comunelor Bixad, Botiz, Certeze, Foieni, Halmeu, Medieşu Aurit, Odoreu, Păuleşti, Turţ, Vetiş, dar şi oraşele Carei şi Negreşti Oaş. AGERPRES