Mai multe secţii ale Spitalului Judeţean Deva sunt într-o situaţie precară

Mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva se află într-o situaţie ”precară” din cauza managementului ”sub orice critică” al instituţiei sanitare, derulat în ultimii 20 de ani, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, la finalul unei şedinţe de analiză a stării unităţilor spitaliceşti aflate în subordinea CJ.

Cele mai mari probleme au fost identificate la clădirea în care funcţionează secţia de neurologie, dar şi la cea de pediatrie, unde tâmplăria este putrezită, iar instalaţiile sunt defecte. ”Am crezut, iniţial, că secţia de pediatrie este problema majoră a acestui spital, dar nu văzusem secţia de neurologie, care, pentru câteva minute, m-a translatat în secolul al XIX-lea, fapt datorat aspectului dezastruos pe care aceasta îl are. Este revoltător că nimeni, timp de mulţi ani, nu a luat nicio măsură efectivă pentru rezolvarea acestei situaţii”, a spus managerul spitalului, Silviu Didilescu.

Noul manager i-a informat pe consilierii judeţeni, prezentând şi imagini video, despre faptul că pavilioanele spitalului nu sunt izolate termic şi că există probleme administrative şi la secţiile de oncologie, oftalmologie sau de boli infecţioase. El a atras atenţia şi asupra faptului că laboratorul spitalului judeţean nu este acreditat şi că multe dintre aparatele medicale sunt vechi şi nu mai pot fi reparate, în lipsa unor contracte de service. Ca o primă măsură de îndreptare a situaţiei, preşedintele CJ Hunedoara a declarat că vor fi alocate fonduri de 300.000 de euro pentru rezolvarea problemelor legate de aparatură, urmând ca actuala conducere a spitalului să prezinte o situaţie din care să rezulte care dintre echipamente trebuie reparate şi care ar trebui înlocuite total.

O prioritate va fi şi mutarea secţiei de neurologie în alt spaţiu, după care se va lua o decizie în ceea ce priveşte utilitatea vechii clădiri situate în curtea spitalului. ”Situaţia de la Spitalul Judeţean Hunedoara este precară şi nu din cauza medicilor care lucrează acolo, ci din cauza managementului care s-a desfăşurat pe toată perioada celor 20 de ani de democraţie. Este inadmisibil să ai secţii cum este cea de neurologie şi să nu iei nicio măsură. (..) Lucrurile trebuie spuse şi cunoscute, dar cetăţenii judeţului Hunedoara nu trebuie să-şi piardă încrederea în medicii care lucrează la Spitalul Judeţean. Dimpotrivă, oamenii trebuie să realizeze că medicii şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, iar foarte multe vieţi au fost salvate în condiţii (de muncă, n.red) precare”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara.

La sfârşitul lunii martie, Spitalul Judeţean Deva avea datorii de 1,5 milioane de lei, majoritatea pentru medicamente şi materiale sanitare. AGERPRES