Magistrale pentru termoficare, înlocuite cu fonduri europene de peste 33 milioane euro, de Primăria Oradea

Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, a anunţat marţi demararea celei de a doua etape a lucrărilor pentru reabilitarea reţelelor primare de termoficare, cu fonduri europene în valoare de 33,5 milioane de euro.

‘Credem că cel mai important proiect al oraşului nostru este reabilitarea sistemului centralizat de termoficare. Este motivul pentru care suntem hotărâţi să continuăm investiţiile în reabilitarea acestui sistem într-un ritm cât mai accelerat. Dacă în prima etapă au fost reabilitate 17,5 km de conducte magistrale, acum se lucrează pe zece şantiere, pentru a înlocui alţi 22,28 km de magistrale, în valoare de 33,5 milioane de euro. Sunt fonduri europene, 98 % nerambursabile, 2%, contribuţia oraşului,’ a declarat, pe şantierul lucrărilor, viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările se efectuează de către o asociere formată din Energomontaj şi Elsaco, alături de Isoplus şi Ispe, iar termenul de execuţie este de zece luni. Primăria a decis să se lucreze doar în sezonul cald, pentru a nu afecta în perioada rece furnizarea agentului ermic şi a apei calde. Ca urmare, la 15 octombrie, toate lucrările demarate vor fi finalizate, urmând ca, în primăvara anului viitor, după ce se va opri furnizarea agentului termic, să se continue execuţia.

Mălan a precizat că prin reabilitarea sistemului de termoficare, vechi de cel puţin 50 de ani, se vizează reducerea pierderilor din sistem, eficientizarea lui, scăderea costurilor cu mentenanţa, reparaţiile şi intervenţiile.

‘Ani de zile, se intervine în fiecare iarnă la reparaţii. Dar când ai o reţea nouă, toate costurile respective sunt înlăturate. De asemenea, vrem să asigurăm o calitate mai bună a agentului termic şi a apei calde furnizate, o siguranţă crescută, dar şi reducerea poluării. Conductele magistrale sunt preizolate pentru a nu pierde temperatură, fiecare având un sistem electronic de detectare la milimetru a pierderilor,’ a spus viceprimarul.

Viceprimarul a subliniat că din cele şapte municipii din ţară care derulează astfel de investiţii, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Oradea este singurul municipiu care realizează deja efectiv lucrări.

Reabilitarea sistemului de termoficare urbană în Oradea este cel mai important proiect de infrastructură realizat în 2012-2016 din fonduri europene, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. Sistemul de termoficare a oraşului cuprinde în prezent o nouă centrală pe gaz (investiţie de 53 de milioane euro), conducte magistrale în lungime totală de aproape 40 kilometri (înlocuite 17,5 km), 147 de puncte termice şi 420 de kilometri de reţele secundare. AGERPRES