Mădălina Dobrovolschi: Schimbarea legii electorale prin OUG o concesie pe care premierul o face baronilor PSD

Schimbarea legii electorale făcută prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul vrea să o facă baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, preşedintele României consideră că în acest mod se schimbă regula chiar în timpul jocului. “PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil. Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenţionează preşedintele României. Cetăţenii le-au transmis PSD-iştilor, în mod foarte clar, că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul. În mod evident dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acest preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii – adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să-şi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Conform purtătorului de cuvânt, preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. “În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituţia prevede în mod expres că autorităţile administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele consiliului judeţean nu este aşadar consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie printr-un vot direct. Argumentul invocat de Guvern – că preşedintele de consiliu judeţean ar trebui să fie ales de popor – nu se susţine, pentru că nu există practic un popor al judeţului. Şi acest argument maschează de fapt disperarea PSD care a înţeles că este pe punctul de a pierde conducerile şi majorităţile în foarte multe consilii judeţene. Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiilor publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este una foarte clară – adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor”, a argumentat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei. AGERPRES