Ludovic Orban le-a solicitat prefecţilor să responsabilizeze suplimentar primarii în lupta cu pandemia de COVID-19

Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor, într-o videoconferinţă, să responsabilizeze “suplimentar” primarii privind măsurile necesare în contextul pandemiei de COVID-19, arătând că aceştia trebuie să comunice public şi să reacţioneze atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară.

El a amintit ultimele măsuri luate la nivel naţional: desfăşurarea cursurilor şcolare online, suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii în pieţele care funcţionează în spaţii închise, restricţionarea circulaţiei pe perioada nopţii, folosirea sistemului de telemuncă şi decalarea programului de începere şi de finalizare a activităţii atât în instituţii publice, cât şi în zona privată.

Aceste lucruri trebuie comunicate, trebuie explicate şi trebuie să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să respecte aceste măsuri, pentru că toate sunt în interesul public. Aş pune un accent în această intervenţie a mea pe o solicitare către prefecţi: să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleşi, au depus jurământul, ei sunt oameni care se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în acest efort al nostru de a opri pandemia“, a transmis Orban.

El a adăugat că primarii sunt singurii care pot să suspende o autorizaţie de funcţionare atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară şi, totodată, trebuie să fie alături şi să susţină implicarea Poliţiei locale. “Deci, Poliţia locală trebuie să fie implicată în dispozitivul de implementare a tuturor măsurilor de protecţie sanitară pe care le-am stabilit”, a completat Ludovic Orban.

Premierul le-a mai cerut prefecţilor ca, împreună cu Inspectoratele de muncă, să discute cu angajatorii decalarea programului de lucru, acolo unde este posibil, pentru a se reduce aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.

Potrivit prim-ministrului, trebuie implementate “cu toată seriozitatea” şi restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

Aceste restricţii de circulaţie nu au fost introduse numai în România, au fost introduse şi în alte ţări, au fost necesare pentru că mulţi purtători ai virusului aveau petreceri nocturne unde nu purtau mască, nu se protejau şi după aia distribuiau virusul. (…) Trebuie o prezenţă semnificativă din partea Poliţiei pe stradă, astfel încât lumea să ştie că suntem determinaţi să aplicăm cu stricteţe toate măsurile de protecţie sanitară pe care le-am stabilit“, a subliniat premierul. AGERPRES