Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat joi, la Constanţa, că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale, chiar dacă în ultimele 48 de ore s-au confirmat peste o mie de cazuri de COVID-19 zilnic, la nivel naţional.

„Deocamdată, nu am această intenţie. Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei şi toate acţiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată, este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate din campania electorală şi mai ales în organizarea votului. Se poate face o campanie electorală care să evite adunările publice, care să evite contactul direct apropiat, se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online, se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a reiterat faptul că Guvernul pe care îl conduce nu doreşte să impună noi restricţii populaţiei şi spune că numărul celor care „nu cred în bazaconiile negaţioniştilor” este în creştere.

„Nu vrem să ajungem la noi restricţii, nu vrem să luăm nicio măsură care să afecteze viaţa oamenilor şi care să aibă efecte negative asupra economiei. Asta depinde de creşterea numărului de români care respectă regulile de protecţie sanitară. Este fundamentul: cu cât numărul celor care respectă regulile de protecţie sanitară e mai mare şi procentul creşte – şi am văzut că a crescut procentul celor care nu cred în bazaconiile negaţioniştilor şi prostiile care sunt lansate de tot felul de ciudaţi şi de tot felul de site-uri pirat -, odată cu creşterea numărului persoanelor care respectă aceste măsuri, riscul de răspândire scade”, a mai declarat premierul. AGERPRES