Lucreaza linistit, antivirul tau se actualizeaza automat!

Cele mai importante trei masuri pentru protejarea PC-ului sunt: utilizarea unui firewall, actualizari ale sistemului de operare si actualizarea aplicatiei antivirus. Aparent simplu, in realitate aceste masuri nu sunt respectate si teoretic un virus informatic pentru care s-a gasit un remediu ar trebui sa dispara.
Practic multi dintre acesti virusi raman in topuri multa vreme dupa ce companiile de securitate fac public antidotul. Motivul principal este nerespectarea ultimei dintre masuri, actualizarea aplicatiei antivirus folosite. Spre deosebire de majoritatea aplicatiilor, pentru care update-urile sunt relativ rare, un antivirus are nevoie de actualizare permanenta, prin aceasta intelegandu-se zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi.

Mediul online este supus unei avanlanse de e-amenintari noi, pe de o parte deoarece hackerii sunt foarte inventivi, iar pe de alta deoarece multe aplicatii prezinta vulnerabilitati, adica brese de securitate.

Laboratoarele BitDefender adauga de la cateva sute la cateva mii de semnaturi (echivalentul electronic al unei amprente, pe baza careia sunt detectati virusii cunoscuti) pe zi. Sigur ca aceasta cifra nu reprezinta numarul total de virusi nou-detectati, fiindca nu include si virusii noi, detectati pro-activ (nu pe baza unei semnaturi) si nici faptul ca unele semnaturi detecteaza o familie de virusi, nu unul singur.

B-HAVE sau analiza comportamentala

Aceasta dinamica determina schimbari importante in modul de dezvoltare si utilizare a unei aplicatii antivirus. “Exista o presiune evolutiva enorma asupra tehnologiilor de securitate, pentru a renunta la vechile metode prin care fiecare virus nou era analizat “manual” de un om – procesul era lent si in plus in ziua de azi pur si simplu nu exista destui analisti de virusi in lume pentru ca vreo companie sa poata face asa ceva. Un astfel de volum si o varietate atat de mare a amenintarilor, obliga pur si simplu companiile de securitate sa dezvolte mijloace de detectie automata din ce in ce mai avansate. Tehnologia B-HAVE de la BitDefender, care poate detecta virusi noi doar bazandu-se pe comportamentul lor intr-un mediu virtual, fara interventie umana, ar fi un exemplu de astfel de tehnologie