hogea__constantin.jpgPrimăria municipiului Tulcea speră ca în primăvara anului viitor să înceapă lucrările de renaturare a polderului Zagăn, contractul pentru atribuirea lucrărilor fiind deja scos la licitaţie.

„Dorinţa mea este ca în primăvara anului viitor licitaţia să aibă un câştigător, iar lucrările să înceapă. Este vorba de un proiect în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, 500.000 de euro reprezentând contribuţia Consiliului local al municipiului Tulcea, sumă prevăzută în bugetul creionat deja pentru anul viitor”, a declarat vineri primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Acesta a mai spus că în continuare în zona în care se va amenaja o mini-deltă se află nişte crescători de animale care ocupă ilegal terenurile şi crează probleme agricultorilor din zonă. „Crescătorii de animale nu ocupă legal terenurile de acolo. Ei au fost acceptaţi, pentru că am zis că este o chestiune de ordin social. Ei doresc să aibă şi păşunile la dispoziţie, şi semănăturile fermierilor şi apa gratuită şi aproape. Nu înţeleg că asemenea aşa-zise exploataţii zootehnice nu sunt permise”, a menţionat primarul Hogea.

Contractul pentru renaturarea polderul Zagăn din municipiul Tulcea a fost semnat pe data de 10 aprilie 2012 şi este unul dintre cele mai mari proiecte finanţate de Organismul Intermediar POS Mediu Galaţi pentru Regiunea Sud-Est.

Proiectul, care se va derula în următorii trei ani în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, vizează renaturarea a aproximativ 200 de hectare de teren, la finele lucrărilor, mini-delta de la marginea oraşului urmând să devină un nou punct de atracţie turistică pentru vizitatori.
În perioada 2007-2009, UE a alocat 230.992 de euro pentru întocmirea studiului de fezabilitate în vederea renaturării zonei Zagăn de către Primărie şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. AGERPRES