Lucrările la groapa ecologică a judeţului Satu Mare sunt realizate în proporţie de 30%, deşi ar fi trebuit să fie finalizate în urmă cu aproximativ o lună. Consilierii judeţeni sătmăreni au efectuat, miercuri, o vizită de lucru pe şantierul din comuna Doba şi au constatat că se lucrează intens la prima celulă de depozitare a deşeurilor.

Şeful Serviciului Public de Administrare a Deşeurilor, Claudiu Ardelean, a declarat că partea cea mai grea, şi anume săparea primei celule a fost realizată, acum se efectuează izolarea acesteia şi ridicarea halei de sortare a deşeurilor. În aproximativ două luni, în prima celulă se vor putea depune deşeurile compostate şi sortate, astfel că nu va mai fi necesară depozitarea acestora în groapa temporară. Lucrarea în întregime va fi finalizată peste un an.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, a precizat că, deşi lucrările sunt în întârziere, aceasta este cea mai importantă investiţie a judeţului. Lucrările la construcţia gropii ecologice sunt întârziate din cauza unei contestaţii depuse la licitaţie. Iniţial, licitaţia pentru amenajarea gropii a avut loc în 2007, însă a fost anulată, comisia considerând că ofertele depuse de patru grupuri de firme sunt prea mari. Ecosoil Sud Gmbh, Wilhelm Geiger Gmbh & Co KG şi Unio SA, care constituie împreună Consorţiul Joint Venture, au contestat în instanţă decizia comisiei şi au câştigat.

După mai multe negocieri s-a încheiat un contract în valoare de 7,2 milioane de lei fără TVA. Lucrările trebuiau finalizate iniţial până la 17 iulie 2010, când a expirat avizul de funcţionare a gropii din municipiul Satu Mare. Sistemul de colectare a deşeurilor va fi format dintr-un depozit central, în comuna Doba, două staţii de transfer, la Carei şi Negreşti-Oaş, patru microstaţii de transfer şi 146 de puncte de colectare. Capacitatea de depozitare va fi de 2.175.733 metri cubi, fiind previzionate 70 de locuri de muncă. AGERPRES