Lucrările la centura de sud a Timişoarei sunt ţinute pe loc de exproprieri şi cercetări arheologice, spune primarul

Primarul Nicolae Robu a declarat că va insista pe lângă guvern pentru accelerarea lucrărilor la centura ocolitoare de sud a Timişoarei, care face legătura cu drumul ce duce spre vama româno-sârbă de la Moraviţa, întrucât lucrările stagnează din cauza unor formalităţi de expropriere, dar şi din cauza unor cercetări arheologice punctuale, care trenează din primăvară.

“Vom insista să se accelereze lucrările la centura de sud. Este inadmisibil ca nici acum să nu fie emisă hotărârea de guvern pentru expropriere, deşi lucrarea de expropriere s-a finalizat în urmă cu jumătate de an. Se tot face cercetare arheologică în opt puncte, dar centura are 25 km. Este nepermis să nu se lucreze. Îi lăsăm pe arheologi să lucreze, dar cele opt puncte însumează vreo 2-4 km, în timp ce centura are 25 km şi este front de lucru suficient”, a afirmat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Edilul a adăugat că toate guvernele precedente au ignorat acest obiectiv de infrastructură rutieră stringent pentru Timişoara, el adăugând că până în anul 2021 ar trebui să fie funcţională o bună parte din centura rutieră.

Proiectul prevede o investiţie totală de circa 124 milioane de euro pentru tronsonul care ar urma să aibă aproape 26 km, 12 poduri şi pasaje, inclusiv la nivel de trecere cu calea ferată. Potrivit proiectului investiţiei, tronsonul de centură ocolitoare va avea câte o singură bandă pe sens, întrucât până s-a trecut la finanţare, studiul de fezabilitate întocmit în urmă cu aproape zece ani a devenit anacronic cu dezvoltarea traficului din zonă.

Pe de altă parte, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara anunţa în vară că arheologii care lucrează pe traseul viitoarei centuri de sud a Timişoarei au descoperit vestigii impresionante, printre care şi locuinţe, grupuri mortuare, gropi menajere şi cuptoare, componente ale unor aşezări din trei epoci diferite, respectiv epoca bronzului târziu (secolele XII-XI î.Hr.), epoca romană (secolele VI-V d. Hr.) şi epoca medievală timpurie (secolele XI-XIII d.Hr). AGERPRES