Guvernul a aprobat, în şedinţa de pe 28 aprilie, un proiect de lege care prevede că lucrările de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura sistemului naţional de gospodărire a apelor, cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi la instalaţiile aferente se vor putea executa fără autorizare de construire sau desfiinţare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege completează art. 11 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Actul normativ prevede că se pot executa, fără autorizare de construire sau desfiinţare, lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura sistemului naţional de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi la instalaţiile aferente, inclusiv malurile şi talvegul albiilor minore, precizează sursa citată.

„S-a avut în vedere faptul că, raportat la măsurile necesare obţinerii autorizaţiei, lucrările necesare de întreţinere şi mentenanţă, chiar şi cele predictive, pot fi identificate şi localizate efectiv cu relativ puţin timp înainte de momentul oportun al intervenţiei şi pot fi realizate numai în perioadele de ape mici, ceea ce duce la imposibilitatea obţinerii autorizaţiilor de construire într-un timp util şi eficient. Lucrările realizate nu vor eluda prevederile legale şi normativele tehnice necesare îndeplinirii cerinţelor de calitate şi siguranţă şi pot fi supuse oricând procedurilor de control al statului în domeniul construcţiilor„, mai arată Guvernul. AGERPRES