Lucrări în infrastructura de apă şi apă uzată în aglomerările urbane mai mari de zece mii de locuitori în valoare de peste o sută de milioane de euro au fost finanţate în judeţul Alba prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, a declarat directorul general al SC APA CTTA SA Alba, Viorel Lazăr.
Până în prezent au fost finalizate, prin contracte de execuţie lucrări, reţelele de apă şi de canalizare din Aiud şi Sebeş, reţelele de canalizare din Alba Iulia, Blaj, Cîmpeni şi, prin contracte de proiectare şi execuţie lucrări, staţiile de epurare din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir şi Ocna Mureş, precum şi contractual de furnizare vehicule operaţionale.
Viorel Lazăr a precizat că până la sfârşitul acestui an vor fi finalizate şi celelalte contracte de lucrări ale proiectului finanţat prin POS Mediu 2007 -2013, respective reţelele de canalizare din Cugir şi Ocna Mureş, staţiile de epurare Sebeş şi Cîmpeni şi reabilitarea staţiilor de tratare a apei Sebeşel, Petreşti şi Cugir.
Directorul general al SC APA CTTA SA a menţionat că singurul semn de întrebare privind finalizarea lucrării în termen este la Cugir. ‘În Cugir, lucrările sunt rămase în urmă, deoarece firma a intrat în insolvenţă. Reprezentanţii firmei susţin că vor termina lucrările, dar nu prea avem convingerea că vor finaliza. În caz că nu termină până la finele anului, o să termine lucrările la anul din reţineri, din penalităţi, pe banii lor. Probabil că o să se mobilizeze totuşi şi vor termina lucrarea’, a afirmat Viorel Lazăr.
Directorul general al SC APA CTTA SA a subliniat că din economiile rezultate în urma procedurilor de achiziţii publice au fost aprobate pentru finanţare pentru judeţul Alba de către Autoritatea de Management pentru POS Mediu două investiţii suplimentare, respectiv „Subtraversarea râului Mureş cu conducte magistrale de aducţiune cu apă”, în valoare de zece milioane de lei, şi „Extinderea reţelelor de canalizare în Alba Iulia – cartierele Oarda de Sus şi Miceşti şi Blaj – cartierul Mănărade, staţia de pompare ape uzate şi conducte de refulare pentru preluarea reţelelor de canalizare din cartierul Vinerea la staţia de epurare Cugir”, în valoare de 8,8 milioane de lei.
Prin revizuirea Master Planului judeţean de apă şi apă uzată au fost identificate lucrări în infrastructura de apă şi apă uzată ce pot fi finanţate prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020 în valoare estimată de 95 de milioane de euro, a mai spus directorul general al SC APA CTTA SA Alba. „Considerăm că, de când SC APA CTTA SA Alba este operator regional în judeţul Alba, au fost făcuţi paşi importanţi în dezvoltarea infrastructurii de apă şi de canalizare, atât prin fonduri nerambursabile, cât şi prin fonduri proprii”, a conchis Lazăr. AGERPRES