Lucrări de consolidare de 1,4 milioane euro pentru podurile peste Târnava Mare şi Arieş

Consiliul Judeţean Alba va investi în acest an aproape 1,4 milioane de euro în lucrările de consolidare a două poduri rutiere, peste râurile Târnava Mare şi Arieş, care fac legătura dintre mai multe sate şi DN 1, respectiv DN 75. Lucrările de reparaţii vor demara în următoarele luni, în prezent fiind aprobată documentaţia tehnico-economică, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Dan Popescu, director executiv în CJ Alba.

În lungime de 130 de metri, podul de peste Târnava Mare, de pe raza localităţii Lunca, situat la aproximativ 300 de metri de DN 14 B, este de importanţă vitală pentru locuitorii din satele Cenade, Gorogan şi Capu Dealului, fiind unica soluţie de traversare a râului.

Asupra structurii de rezistenţă a podului nu au fost executate niciodată lucrări de reparaţii sau consolidare, iar lucrările de întreţinere s-au limitat la refacerea căii pe pod, vopsirea parapetului şi acoperirea cu dale de beton a canalului tehnic, pe zonele unde acestea lipseau. Valoarea totală a investiţiei este de peste 4,3 milioane de lei, inclusiv TVA, adică peste un milion de euro, din care 985.000 de euro reprezintă cheltuielile de construcţie şi montaj. Durata de execuţie propusă este de opt luni.

Podul peste râul Arieş, de la Sălciua, care asigură legătura rutieră între satele comunelor Sălciua şi Ponor cu DN 75, ar urma să fie reabilitat pe durata a cinci luni, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la peste 1,5 milioane de lei, adică aproape 360.000 de euro. Podul este încadrat în prezent la clasa stării tehnice IV, respectiv stare nesatisfăcătoare. Momentan, accesul din DN 75 spre pod se desfăşoară greoi, ca urmare a lipsei de gabarit a drumului judeţean în intravilanul localităţii Sălciua de Sus. Perspectivele de modernizare a întregului drum la o lăţime cu două benzi de trei metri sunt reduse, deoarece implică exproprieri şi schimbare de traseu. Asigurarea printr-o reabilitare la un gabarit de cinci metri ar satisface condiţiile de trafic actuale, susţin specialiştii CJ Alba. AGERPRES