Aproape 30% din primăriile din România nu vor avea fonduri suficiente pentru a putea acorda angajaţilor salarii mărite, de la 1 ianuarie, în condiţiile în care bugetele administraţiilor locale vor scădea cu 25% ca urmare a reducerii impozitului pe venit la 10%, a declarat deputatul PNL Lucian Heiuş, membru în Comisia de buget, finanţe şi bănci.

În opinia acestuia, scăderea impozitului pe venit ar fi trebuit însoţită de o creştere la 60% a cotei din impozitele pe salariu care revin acum administraţiilor locale. „Aproximativ 30% din primăriile din România nu vor putea asigura salariile mărite ale angajaţilor sau vor trebui să disponibilizeze personal pentru a se încadra în buget. În a doua parte a anului viitor, aproape 3% dintre primării îşi vor declara insolvenţa. Există primării cu lucrări angajate în urma unei proiecţii de buget. Dacă venitul lor scade cu 25%, va fi o problemă. Cele mai afectate vor fi primăriile de comune”, a apreciat deputatul PNL.

În ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor sociale la angajat, parlamentarul liberal a calculat că angajaţii din administraţia locală sau judeţeană care au primit deja majorări de salarii la 1 iulie, se vor confrunta cu o scădere de 18% a venitului net, la 1 ianuarie 2018. Ceilalţi bugetari vor resimţi o creştere netă a salariilor de maxim 7%. „Prin această metodă adoptată de Guvern se pune capăt cotei unice, fiind primul pas spre impozitarea progresivă, pe care PSD şi-o doreşte cu atâta ardoare„, a afirmat Lucian Heiuş.

Acesta a mai atras atenţia că introducerea cotei de impozitare de 1% la firmele cu o cifră de afaceri până la 1 milion de euro va avea efecte negative asupra companiilor mici, care au o rată a profitului de până la 6,5%, iar acestea sunt, în general, societăţi româneşti. „Companiile cu o rată a profitului sub 6,5% se vor confrunta cu o creştere a impozitului pe care îl vor plăti. Practic, firmele vor avea costuri mai mari şi riscă să se închidă, generând şomaj. Ele ar trebui să fie ajutate”, a explicat deputatul PNL.

Acesta a mai spus că proiectul de reformă fiscală al Guvernului are ca scop „ascunderea minciunii” din Legea salarizării. AGERPRES