Locuitorii municipiului Brad vor plăti un tarif redus cu 50% la factura de electricitate, după cum prevede legislaţia referitoare la zona Munţilor Apuseni, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, care a atras atenţia, în mai multe rânduri, asupra faptului că preţul practicat de furnizori încalcă normele legale.

Noile tarife vor fi aplicate retroactiv de principalul furnizor de energie electrică pentru tot ceea ce se facturează începând cu data de 1 septembrie.

„Am atras atenţia public şi în scris că, deşi există legislaţie în acest sens, locuitorii Munţilor Apuseni nu beneficiază de reducerea de tarif. Încă din vară, mai precis în data de 27 iulie, am transmis o primă adresă în atenţia premierului Nicolae Ciucă, în care semnalam această stare de fapt. De asemenea, în data de 21 septembrie am revenit cu un apel public adresat, de această dată, ministrului Energiei. Deoarece nu am primit niciun răspuns, în 29 septembrie, am revenit şi am transmis adrese către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în care semnalam faptul că drepturile acordate prin lege locuitorilor din Munţii Apuseni nu sunt respectate de către furnizorul de energie electrică”, a transmis preşedintele CJ Hunedoara.

Deşi CJ Hunedoara nu are atribuţii în ceea ce priveşte reglementarea tarifelor la energie, preşedintele instituţiei administrative a precizat că nu putea rămâne pasiv la problemele ridicate de locuitorii din zona Munţilor Apuseni.

„În cele din urmă, se face dreptate pentru locuitorii din municipiul Brad. Este un început, pentru că zona hunedoreană a Apusenilor mai numără încă 15 comune şi oraşul Geoagiu. Iată că se poate, spun din nou! Bucuria este cu atât mai mare cu cât suntem în pragul iernii, iar aceste facturi reduse vor uşura povara financiară de pe umerii cetăţenilor. Aştept cu mult interes ca acest lucru să se întâmple şi în celelalte localităţi”, a notat preşedintele CJ Hunedoara pe pagina sa de Facebook.

Facilitatea solicitată de preşedintele CJ Hunedoara are la bază Hotărârea Guvernului 323/1996 privind Programul special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni.

În judeţul Hunedoara, din zona Munţilor Apuseni fac parte locuitorii municipiului Brad şi cei ai unui număr de 15 comune: Baia de Criş, Balşa, Băiţa, Blăjeni, Buceş, Bucureşci, Bulzeştii de Sus, Crişcior, Luncoiu de Jos, Ribiţa, Tomeşti, Vaţa de Jos, Vălişoara, parţial Certeju de Sus şi parţial Geoagiu. AGERPRES