Locuitorii judeţului Hunedoara vor plăti cu 23% mai mult la factura de apă rece şi canalizare, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a propus majorarea tarifelor la apa rece cu aproape 8%, iar la canalizare cu 46%.

Conform hotărârii adoptate de consilierii judeţeni, la propunerea operatorului regional de apă Apa Prod SA Deva, companie aflată în subordinea CJ Hunedoara, preţul unui metru cub de apă va creşte la 4,11 lei, fără TVA, iar cel al canalizării va ajunge la 3,65 lei, fără TVA.

Hotărârea a fost criticată de consilierii judeţeni din opoziţie, care au solicitat explicaţii în ceea ce priveşte destinaţia sumelor rezultate suplimentar din majorarea de tarif. Ei au cerut ca echipa de management a companiei de apă să prezinte un program de eficientizare a societăţii la capitolul costuri, deoarece din calcule rezultă că ponderea salariilor în preţul final al apei reci reprezintă aproximativ 70%.

„Analizând structura de cheltuieli, am constatat că la capitolul de salarii ponderea cheltuielilor cu munca vie în preţul final este undeva la 70%. În opinia noastră este un procent destul de mare şi s-ar impune o analiză riguroasă astfel încât aceste cheltuieli să fie aduse la un nivel moderat, în jur de 50-60%, ceea ce ar avea, cu siguranţă, influenţe în preţul final al apei potabile”, a declarat liderul consilierilor judeţeni PNL, Florian Toma.

Pe de altă parte, conducerea CJ Hunedoara a precizat că vechile tarife la apă şi canalizare nu au mai fost majorate din anul 2015, în condiţiile în care costurile cu materialele şi salariile au crescut. „În momentul în care vorbeşti de creştere de preţ pe un produs care include energie electrică, piese de schimb, carburant – nemajorate din anul 2015, fără să ţii cont că toate cele menţionate înainte, inclusiv salariile s-au mărit, nu cred că e un lucru bun. E un lucru care poate fi folosit ca o treabă care poate influenţa din punct de vedere politic”, a apreciat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Noile tarife au fost calculate pentru un consum de apă potabilă de 8,32 milioane metri cubi pe an şi un volum al canalizării de 7,54 milioane metri cubi pe an. AGERPRES