reabilitare1.jpgLocuitorii din Miercurea Ciuc nu mai au încredere în programul de reabilitare termică a blocurilor, după ce toate promisiunile guvernanţilor privind cofinanţarea lucrărilor nu au fost respectate, a afirmat, vineri, viceprimarul municipiului, Antal Attila.

Municipiul Miercurea Ciuc se află pe locul patru pe ţară în ceea ce priveşte atragerea de fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor, dar programul a stagnat în ultima perioadă din cauză că Guvernul nu a alocat banii pentru cofinanţarea investiţiei.

Viceprimarul Antal Attila a declarat că ‘programul merge din ce în ce mai prost’, mai ales că Guvernul a decis atragerea de fonduri europene, ceea ce presupune o procedură îndelungată, de cel puţin un an. De altfel, primăria Miercurea Ciuc a depus documentaţia pentru obţinerea de fonduri europene în vederea reabilitării unui număr de 12 blocuri, dar nu se ştie exact când vor fi stabiliţi câştigătorii.
Antal Attila a spus că s-a dorit demararea unei noi faze a programului, fără cofinanţarea Guvernului, în care jumătate de investiţie să fie suportată de locuitori şi cealaltă jumătate de municipalitate, dar oamenii nu mai au încredere şi nu mai sunt la fel de interesaţi. “Sunt unii oameni care aşteaptă de trei ani să li se reabiliteze blocul şi nu mai au încredere că programul mai poate continua. Au fost promisiuni nerespectate din partea guvernelor şi de aceea s-a ajuns aici”, a explicat Antal Attila.

În municipiul Miercurea Ciuc, în perioada 2007-2011, au fost reabilitate 56 de blocuri şi scări de blocuri, interesul mare al locatarilor pentru acest program fiind dictat de faptul că zona este foarte friguroasă, iar facturile la întreţinere pe timpul iernii sunt ridicate.

Oamenii şi-au dat seama de eficienţa economică a acestei măsuri, calculele arătând că cei care locuiesc într-un bloc reabilitat termic plătesc facturi cu până la 20 la sută la plata încălzirii. Aspectul nu este de neglijat, ţinând cont că în ultimii zece ani, în Miercurea Ciuc, s-a furnizat încălzire, în medie, 235 de zile pe an. AGERPRES